Notr Dam
Tanjug/AP
Notr Dam

Tanjug/AP

Notr Dam, Foto: Tanjug/AP

 

Dan posle stravičnih cena kako vatrena buktinja guta katedralu Notr Dam i početnog šoka koja je izazvala ova vest, na internetu se pojavila i informacija da se tog 15. aprila dogodio niz tragedija, što je pojedince puozorilo na neke podudarnosti po masovnim tragedijima.

 

Požar u katedrali Noterdam

Poznata katedrala duboko je ukorenjena u istoriju Pariza, otkako je 1163. počela njena gradnja, koja je trajala dva veka. Vatrogasci su uspeli da spreče rušenje glavnog zvonika, a delom su spašene relikvije i umetnička dela velike vrednosti. 

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

 

" Ponovo ćemo izgraditi Noter Dam, zajedno, obećao je francuski predsednik Emanuel Markon.

iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/voJ_A_4GJvI" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

 

Bombaški napad u Bostonu

Istog dana, ali 2013. desio se i bombaški napad na Bostonski maraton. Dve bombe eksplodirale su kada je prvi od 27.000 učesnika stigao na cilj.


- Video sam dve eksplozije. Prva je bila iza ciljne linije. Čuo sam jaki tresak, a onda se podigao dim. Nastavio sam trčati, a onda čuo još jednu. Ljude su udarali delovi, trčali su krvavi - prepričao je novinar Boston Heralda koji je trčao maraton.

U stravičnoj eksploziji poginulo je troje ljudi, od kojih jedan osmogodišnji dečak, a povređeno je 264 ljudi, od kojih su neki ostali bez ruku i nogu.

Ali, napad na Bostonski maraton nije jedini katastrofalni događaj koji se vezuje uz 15. april.

 

Katastrofa na Hilsborou

Mnogi se sećaju 1989. godine i katastrofe na Hilsborou, jedne od najvećih sportskih tragedija u istoriji. Na prenapunom stadionu Hilsboro u Velikoj Britaniji u polufinalu FA Kupa igrala se utakmica između Liverpoua i Notigem Foresta.

Zbog greške organizatora, na stadion koji može da primi 39.000 gledaoca na tribine je pušteno više od 54.000 navijača. Nakon što je neko otvorio zaštitnu ogradu nastao je stampedo u kome je poginulo 96 navijača Liverpula, a povređeno je više od 700 ljudi. Nesre'ni navijači ostali su pregaženi na ogradi. Istraga je pokazala kako se gotovo pola izgubljenih života, 41 od 96, moglo spasiti da su dobili odgovarajuću lekarsku pomoć posle nesreće. 

 

Nepotopivi Titank je potonuo

Petnaesti april, dobio je još jedan atribut jezivog datuma, jer upravo tog dana 1912. godine dogodila se velika pomorksa katastrofa u severnom Atlantiku, kada je posle udara u ledeni breg potonuo britanski putnički brod Titanik.

Ovaj veličanstveni britanski putnički brod krenuo je na svoje prvo putovanje 10. aprila iz Southamptona u Njujork. Najpoznatiji brod svog vremena, Titanik zbog nepropusnih pregrada važio je kao nepotopiv.

Posle samo četiri dana, oko 23.40 časova, Titanik je pri brzini od 22 čvora udario u ledeni breg koji mu je probio oplatu i brod je počeo tonuti. U katastrofalnoj nesreći živote je izgubilo 1517 ljudi.

 

 

 

Komentari (1)

ljilja

17.04.2019 05:29

Zaboravili ste da je 1979 godine 15 aprila bio veliki zemljotres u Crnoj Gori.