Leš, telo,
Alo!/Masanori Jošida
Leš, telo, mrtvac

Alo!/Masanori Jošida

Uvidjaj, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Prema izveštaju u naučnom časopisu Journal of Archaeological Science, arheolozi sa Univerziteta u Milanu otkrili su srednjovekovni kostur muškarca za kojeg se čini da je umro nakon brutalno bolne metode mučenja i odrubljivanja glave.

PROČITAJ JOŠ:

Muškarac je umro u relativno mladoj dobi, između 17 i 20 godina, u nekom trenutku tokom 13. veka, i zakopan je u blizini katedrale u Milanu. Prve analize kostura pokazale su da je prepun rana, simetrično raspoređenih po rukama i nogama, što ukazuje na neku vrstu namernih povreda. Na temelju istorijskih zapisa istraživači su pretpostavili da je čovek bio mučen pomoću "kola" poznatog i kao Katarinin točak.

Reč je o spravi za mučenje koja se koristila za javno pogubljenje tokom većeg dela evropske istorije do početka rane moderne ere (oko 1500. godine), piše IFLscience i dodaje kako se podaci o upotrebi ovog uređaja razlikuju zavisno od vremena i mestu, ali uglavnom je uključivao metodično razbijanje kosti dok se kolo okretalo i još uvek živoj žrtvi zadavalo dodatnu bol.

Pucnjava u berlinskoj katedrali

Printscreen: Twitter

Katedrala, Foto: Printscreen: Twitter

U nekim slučajevima tortura počinje bacanjem drvenog kruga na udove ljudi, počevši od kostiju potkolenice pa prema gore. Jednom kad je telo dovoljno izmučeno, žrtva se vezala za drveno kolo s raširenim udovima između žica kola, a zatim bi joj se zadavale dodatne povrede tupim predmetima, vatrom ili bičem - nakon čega je krug montiran na stub i ponosno visi kao zastava.

Žrtva blizu smrti visila bi tako neko vreme, možda danima ili nedeljama, ili dok joj neko nije skratio muke smaknućem.

Irinej izgovorio ono čega se Milo najviše plašio!

AUTOR: Novosti; D.K. DATUM I VREME: 27.09.2019. 22:55 - 27.09.2019. 23:08 Proslava obeležavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki kotorskoj održava se večeras i u subotu u Grblju. Irineja dočekao veliki broj vernika.

Strašna tehnika mučenja najčešće se koristila protiv onih optuženih za grozne zločine, ali u severnoj Italiji, gde je ovo telo pronađeno, ova vrsta mučenja obično je bila rezervisana za osobe osumnjičene za širenje kuge.

Kao da sve to nije bilo dovoljno, forenzička analiza pronađenog kostura takođe je otkrila neobične linearne prelome na kranijalnoj bazi njegove lobanje. To je najverovatnije, kažu istraživači, rezultat oštre sile iz teškog oružja tokom "nespretnog obezglavljivanja."

BONUS VIDEO: