Patrijarh Irinej
Alo!/Marko Đoković
Patrijarh Irinej

Alo!/Marko Đoković

Patrijarh Irinej, Foto: Alo!/Marko Đoković

Patrijarh srpski gospodin Irinej večeras je izjavio da se događaju u Podlastvi raduje celo Srpstvo i da je ovaj događaj veliko ohrabrenje za sav pravoslavan narod ma gde se nalazio. On je to rekao nakon večernje u manastiru Podlastva u Grblju, gde se danas i sutra obeležava 1500 godina postojanja ovoga hrama, a sutra će biti osvećen i paraklis Kneza Lazara, kao i manastirski konaci.

PROČITAJ JOŠ:

– Hvala Bogu da učestvujem u ovoj svečanosti i to je velika radost. Ovo nije radost samo Crne Gore nego celog Srpstva i van Srbije, već i iz rasejanja. Ova radost će doprinijeti do svih. U svetu vlada mišljenja da je slaba vera u Crnoj Gori. Ovo što danas vidimo, obnovljene crkve i sveštenstvo je zaista čudo božje i veliko ohrabrenje za sve nas. Ovdje je živa vera i to od prvih dana hrišćanstva i danas se prenosi i vjerujem da će se tako nastaviti. Ove crkve koje su okitile ove prostore i oživelo sveštenstvo su zaista čudo Božije. Ovo je veliko ohrabrenje za celo Srpstvo.

Patrijarh Irinej

Privatna arhiva

Patrijarh Irinej, Foto: Privatna arhiva

Ono što je vekovima sejano na ovim prostorima i naroda ovoga kraja ne može da se uništi ni dekretom niti zapovešću ljudi ovog sveta.

Taj oblačak se razilazi, ali istina božja je neuništiva i što Bog blagoslovi čovek ne može da uništi. Da je to istina uverili smo se u prošlosti kada smo se ohladili od crkve, a naš jedini put je put povratka bogu i crkvi i onoj veri i istini naših predaka koji su stvarali su velika dela. Slavimo 15 vekova ove svetinje i ono što Bog podržava čovek mu ništa ne može. Neka je blagoloven dan i neka smo svi blagosloveni i jedini naš put je da se vratimo Bogu, crkvi i istini i onda nas Bog neće napustiti. Neka Srbe Bog umnoži blagoslovi i ovdje u Crnoj Gori i svuda gde živi pravoslavni narod - rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej

Privatna arhiva

Patrijarh Irinej, Foto: Privatna arhiva

Amfilohije: Dolazak patrijarha je dar Božji

Na svečanoj akademiji mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije u kratkoj besedi rekao je da je dolazak patrijarha dar Božji.

Srpski zvaničnik proteran sa Kosova! Sproveli ga sa sa pet policijskih vozila

AUTOR: Tanjug/ Alo.rs/ B. P. DATUM I VREME: 27.09.2019. 16:02 Nasilnički akt u suprotnosti sa svim dogovorima o slobodi kretanja Najnovija vest, Foto: Alo.rs - Zamenika direktora Kancelarije za KiM Dušana Kozareva su na putu od Raniluga ka Novom Brdu zaustavili prištinski policajci i primorali ga da napusti KiM.

- Ovde je dolazio i Sveti Sava, pa redom svi patrijarsi u ovu sadašnju Crnu Goru i drevnu Boku Kotorsku. Do Sv. Petra pa do Petra Drugog Tajnovica. Vaša svetosti dobrodošli na mnogaja i blagaja leta, rekao je mitropolit Amfilohije.

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carevića pozdravio je patrijarha Irineja poželevši mu dobro zdravlje u svetu zemlju, svetog oca Lazara grbaljskog i kosovskog.

Patrijarh srpski Irinej stigao je nešto posle 18 sati u Grbalj, gde ga je dočekalo hiljade vernika.

BONUS VIDEO: