Zenica
screenshoot/Youtube
Zenica

screenshoot/Youtube

Zenica, Foto: screenshoot/Youtube

Zatvor u Zenici otvoren je još za vreme Austro-Ugarske, a gradio se u više faza od 1886. do 1904. godine, piše "Dnevni avaz". Rekordan broj osuđenika zabeležen je 1906. godine, čak 1.000.

PROČITAJ JOŠ:

Tokom Drugog svetskog rata, ovde su mnogi osuđenici mučeni i ubijeni. Upravitelji zatvora čak su angažirali majstore kako bi izradili spravu za mučenje. Prema nekim zapisima, izvesni Plohović iz Istre osmislio je najsuroviju spravu za mučenje, poznatu kao “isusovača”. Zvali su je još i “Isusov obruč”.

Gvozdeni mali okovi, koji na prvi pogled izgledaju bezazleno, postavljeni su u male prostorije u podrumu samice. Muke u “isusovači” bile su neizdržive. Osuđenik je morao čučnuti, provući ruke između nogu i uhvatiti se prstima za pete. Stražari bi mu potom ruke i noge vezali za alke.

U prvih nekoliko minuta nesretnik ne bi osećao bol. Ubrzo bi se javila i jaka bol u stomaku i zglobovima. Usledio bi jak pritisak krvi u lice, oči i usta. Kad bi se učinilo da ne može biti gore, stravična bol zaparala bi kičmu. I tada su ljudi uglavnom gubili svest. Ovo mučenje, koje su nazivali vešanje na tlu, skoro niko nije mogao izdržati duže od 20 minuta.

Zatvorski čuvari rekli su za "Dnevni avaz" da u ćelijama s “isusovačama” tada nije bilo vode i kupatila, što je uvedeno tek 1976. godine.

Kad su pogledale fotografiju, prebledele su od STRAHA! Iza svega se krije morbidno jeziva priča! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 18.08.2019. 11:44 Osoblje hotela pronalazilo je kasnije tanjire i pribor za jelo izvan polica iako ga niko od njih nije izvadio. Viđali bi i tragove mokrih stopala po podu.

Podrumske prostorije sada se ne koriste, ali postoji ideja da se tu napravi muzej. To je još uvek samo ideja jer je, pre svega, važno rešiti pitanje sigurnosti posetilaca.

Prema nekim mitskim pričama, div Franc Štift jedini je osuđenik koji je duže od 20 minuta izdržao na “isusovači”. Nakon pola sata u obručima, Franc je naglo povukao okove i čeličnu halku, navodno, iščupao iz zida.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

zeljanaaa

18.08.2019 23:46

tako je skončao veliki broj srba od 91 do 95 ?