Hašim Tači
Tanjug
Hašim Tači

Tanjug

Hašim Tači, Foto: Tanjug

* Zvanični rezultati vanrednih parlamentarnih izbora na tzv. Kosovu nisu još saopšteni

* Nakon Haradinaja, odlazi i Tači

* Albanija igra nove političke igre

Zvanični rezultati vanrednih parlamentarnih izbora na tzv. Kosovu nisu još saopšteni, dve vodeće stranke Pokret "Samoopredeljenje" i DSK još se nisu dogovorile o ključnim mestima u budućoj "vladi", a mediji tvrde da je deo koalicionog sporazuma i da Isa Mustafa zameni Hašima Tačija na mestu tzv. predsednika.

ALBANCI U HISTERIJI! Trampov specijalac za Balkan dao izjavu koja otkriva promenu politike Vašingtona! Donaldova desna ruka šalje Prištinu u ambis!

Prema pisanju "Metro gazete", a ranije danas i "Gazete ekspres", Mustafa traži da nesmetano bude izabran za "predsednika" tzv. Kosova 2021. godine, te da je to deo sporazuma DSK o vladajućoj koaliciji sa "Samoopredeljenjem".

Podseća se i da je Mustafa nedavno rekao da želi da bude "predsednik" i da tom "funkcijom" zaključi svoju političku karijeru.

Predstavnici Pokreta "Samoopredeljenje" nisu ni potvrdili ni demantovali tu informaciju i kažu da bi na to mogao da odgovori samo Aljbin Kurti. Sekretar tog pokreta Besnić Besljimi je rekao da je Kurti jedina ovlašćena osoba za donošenje odluke u vezi sa koalicionim sporazumom.

- To pitanje treba postaviti gospodinu Kurtiju, a ne tehničkim grupama ili gospodinu (Ljutviju) Haziriju (DSK) - izjavio je Besljimi.

"Metro gazeta" piše da je upravo Haziri, koji se priključio radnoj grupi DSK za usklađivanje programa buduće vlade sa "Samoopredeljenjem", otvorio to pitanje. Ističe se da je Haziri to pitanje postavio kao problem koji DSK ima u razgovorima sa „Samoopredeljenjem“ i dodaje da pitanje budućeg predsednika tzv. Kosova treba da bude rešeno sada, da se ne bi postavilo kao problem kada za neku godinu dođe na red.

Ramuš Haradinaj

AP

Ramuš Haradinaj, Foto: AP

Haziri želi da predupredi eventualnu situaciju koja se svojevremeno dogodila kada je za "predsednicu" tzv. Kosova "iz šešira izvučeno" ime Atifete Jahjage.

- Da bi koalicioni sporazum bio funkcionalan, moraju se razjasniti sve pozicije. Ako sada ne razjasnimo položaj predsednika, najavljujemo krizu 2021. godine. Isa Mustafa ispunjava sve uslove da bude (tzv.) predsednik Kosova - rekao je Haziri.

Ta "pozicija", prema koalicionom sporazumu, trebalo bi da pripadne DSK, jer su, kako se navodi, odustali od stava da Vjosa Osmani bude premijerka nove tzv. vlade. "Metro gazeta" podseća da Kurti nije uvek imao lepe reči za Mustafu, koji je u prethodnoj tzv. vladi bio "premijer". Nazivao ga je "srpskim vojnikom", "kukavicom", "Tačijevim podređenim" i gađao mu je kuću "molotovljevim koktelom".

Najzad, "Metro gazeta" podseća da je Tači 6. februara 2016. godine za predsednika tzv. Kosova izabran glasovima DSK, te da je glasanje održano uz visoke tenzije i da je sednica parlamenta dvaput prekidana bacanjem suzavca i protestima pripadnika "Samoopredeljenja" na ulicama.

BONUS VIDEO: Boba Živojinović dužan Palmi