Novo Brdo, crkva,
printscren youtube
Novo Brdo, crkva,

printscren youtube

Novo Brdo, crkva, , Foto: printscren youtube

* U pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole

* Katolički biskup služio misu

* Ostaci hrama

U pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole na Novom Brdu služena je katolicka misa, a Eparhija raško-prizrenska izrazila je danas protest navodeći da je ovo čin zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC.

Na sajtu Eparhije raško-prizrenske objavljeno je da su rimokatolički biskup kosovski Dod Đerdi i barski nadbiskup Zef Gaši sa svojim sveštenstvom i grupom vernika služili juče misu na ostacima pravoslavnog sabornog hrama Svetog Nikole u podnožju novobrdske tvrđave.

Misi je prisustvovao i Ismet Hajrulahu, direktor prištinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, a vest je prenelo glasilo rimokatolicke biskupije iz Prištine.

Eparhija Raško-prizrenska navela je u saopštenju da je duboko razočarana ovim očiglednim "činom zloupotrebe duhovne i kulturne baštine SPC" i to na lokalitetu koji su osnovali i gradili srednjovekovni srpski vladari, što je, kako se navodi, zabeleženo u brojnoj stručnoj i istorijskoj literaturi, kako domaćoj tako i stranoj.

Novo Brdo, crkva,

printscren youtube

Novo Brdo, crkva, , Foto: printscren youtube

 

Kako se ocenjuje u saopštenju, "služenjem mise na temeljima pravoslavnog hrama rimokatolička Biskupija kosovska ozbiljno narušava do sada prilično korektne međuverske odnose na Kosovu i Metohiji i politizuje baštinu SPC koja je Ahtisarijevim planom upravo na predlog naše Crkve uključena u specijalnu zaštićenu zonu uz saglasnost predstavnika kosovskih Albanaca".

Eparhija navodi i da će od nadležnih međunarodnih i lokalnih institucija tražiti zaštitu lokacije hrama Svetog Nikole od daljih zloupotreba, među kojima je i nedavno podizanje stubova koje je urađeno bez stručne ekspertize i bez saglasnosti SPC.

 

Eparhija podseća i da je već je ranije izrazila ozbiljnu zabrinutost i protestovala kod nadležnih organa zbog neovlašćenih radova prištinskog ministarstva kulture na ovom srednjovekovnom pravoslavnom lokalitetu koji se nalazi u okviru specijalne zaštićene zone Novo Brdo i gde su svi radovi zabranjeni bez saglasnosti SPC.

Posle katoličke mise, danas je na tom mestu pravoslavni sveštenik svetio vodicu.

ALBANSKI TERORISTA NAĐEN RASKOMADAN U HOLANDIJI Sarađivao s Haradinajem, imao privatnu vojsku u Grčkoj, a završio MRTAV u kanalu!

SARADNJA KASAPINA POČELA U REPUBLICI SRPSKOJ Ovi doktori su klali Srbe i vadili im organe! Turski hirurg operisao, a Izraelac rukovodio KRVAVIM PROJEKTOM! (FOTO)

PALMEROV ŠAMAR HARADINAJU! Istina o Kosovu mora da se čuje! Amerika gubi strpljenje! Da li je ovo kraj albanskog terora na jugu Srbije?

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista

 

Komentari (2)

Nebojša

02.08.2019 20:36

Ja to gledam drugačije, možda kao ekumenizam ili vaseljenizam što predstavlja savremeno nastojanje oko pomirenja, saradnje, zbližavanja i jedinstva hrišćanskih crkava. Pa i da nije tako hrišćani smo. I SPC u Švajcarskoj pre petaestak godina, do završetka sopstvenog hrama koristila je katoličke crkve za liturgije i obrede. Šta je tu bilo loše. U 9 sati oni svoju misu a u 11 mi svoju liturgiju i nikakvih problema ni tenzija nije bilo. Ne znam, čini mi se da nekom tamo tenzije odgovaraju, na žalost

NE "pravoslavci"

02.08.2019 21:13

Albanija nikada nije bila pravoslavna ... istina je da su "slovaki" vodili vjerno-rasni rat i se naselili na Balkanu ...