Ramuš Haradinaj
EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kosovo Online saznaje iz izvora bliskih kosovskim institucijama da bi sutra ili u sredu Prištinu trebalo da poseti visoki strani predstavnik, a glavna tema razgovora sa albanskim zvaničnicima biće raspuštanje parlamenta i eventualni izbori.

Šefovi poslaničkih grupa u kosovskoj skupštini ranije danas jednoglasno su odlučili da se vanredna sednica parlamenta, na kojoj će biti razmatrano njegovo raspuštanje, održi 22. avgusta.

Kosovski ustav predviđa da u slučaju raspuštanja skupštine predsednik Kosova raspisuje izbore koji se održavaju ne ranije od 30 i ne kasnije od 45 dana od raspisivanja.

ALBANCI VAN SEBE OD STRAHA Zna se šta će dalje biti s Kosovom! Srpskoj vojsci stigla poruka od ruske vojske - SVE JE JASNO!

Predsednik Kosova Hašim Tači ranije je od Kadrija Veseljija, kao nosioca liste aktuelne vladajuće koalicije, zatražio da predloži novog mandatara za vladu Kosova, što je Veselji odbio, navodeći da su izbori neizbežni.

Hašim Tači

EPA/ARMEND NIMANI

Hašim Tači, Foto: EPA/ARMEND NIMANI

Haradinaj je 19. jula podneo ostavku na mesto premijera zbog poziva Specijalnog tužilaštva u Hagu.

Veselji pozvao Tačija da odredi datum izbora

Predsednik kosovskog parlamenta i najuticajnije vladajuće DPK, Kadri Veselji, pozvao je danas predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija da odmah odredi datum izbora.

"IMAŠ PET SINOVA, DVA SA PUŠKOM DA SE JAVE" Srpski general otkrio kako su Haradinaj i Tači formirali OVK: Ako hoće da uvrede Srbina psuju mu MAJKU RANKOVIĆEVSKU!

Veselji je to rekao nakon sednice predsedništva parlamenta na kojoj je odlučeno da posebna sednica tog zakonodavnog tela o raspuštanju skupštine bude održana 22. avgusta.

Veselji je rekao da je na sednici predsedništva parlamenta postignut konsenzus o nekim odlukama koje su, prema njegovim rečima, u interesu građana.

BOMBA U PRIŠTINI! Ova žena je nova premijerka Kosova?! Ona je trn u oku Haradinaju, a jedna stvar je posebno ČUDNA!

"Raspuštanje skupštine omogućava predsedniku da automatski odredi datum izbora. Rekao sam s punim ubeđenjem i još uvek tvrdim da su izbori jedino rešenje za građane. Oni nisu samo opcija ili alternativa, već prava odluka za građane. Ovom odlukom pokazali smo dostojanstvo", rekao je Veselji čestitajući građanima, prenala je prištinska Koha.

Pošto je datum sednice parlamenta o raspuštanju skupštine određen, izbori bi trebalo da budu održani 30-45 dana od 22. avgusta, rekao je Veselji novinarima, dodajući, međutim, da je datum određivanja izbora u nadležnosti kosovskog predsednika.

Kadri Veselji

EPA/Valdrin Xhemaj

Kadri Veselji, Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Šef poslaničke grupe DSK, Avdulah Hoti, nakon sastanka predsedništva skupštine izjavio je da su se svi šefovi parlamentarnih grupa dogovorili o datumu raspuštanja Skupštine i potom poštovali sva ustavna pravila.

Takođe je rekao da je dogovoreno da pre raspuštanja škupštine bude odobren IPA sporazum koji će Kosovu doneti 100 miliona evra.

Šef poslaničke grupe ABK-a Ahmet Isufi rekao je da je ovom odlukom mandat vraćen narodu, dok je Memli Krasniki iz DPK-a je rekao da je konačno proces odlaska na vanredne izbore danas institucionalan.

RETKO KO ZNA! U DEJTONU SU SPREMALI NOVO ZLO SRBIMA! Čim je Milošević stigao, nisu imali milosti! Komadanje SFRJ je bilo završeno, a oni su već komadali SRJ! Evo zašto je 1997. godina jako BITNA!

Poslanik Inicijative Biljal Šerifi je rekao da se šefovi poslaničkih grupa nisu odlučili za raniji datum jer to, kako je kazao, ima veze sa zabrinutostima i preporukama Evropske unije da im treba više vremena da pripreme posmatračku misiju koja će nadgledati izbore.

Haradinaj pozdravio odluku o raspuštanju parlamenta

Bivši premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj pozdravio je današnju odluku predsedništva parlamenta o datumu raspuštanja tog zakonodavno tela.

Ramuš Haradinaj

EPA/KOEN VAN WEEL

Ramuš Haradinaj, Foto: EPA/KOEN VAN WEEL

Koha je prenela da je Haradinaj rekao da je odluka skupštinskog predsedništva o održavanju rasprave 22. avgusta o raspuštanju tog tela "odgovarajuća i u skladu sa zakonima i ustavom".

Tom odlukom je, prema njegovim rečima, trasiran put izbornom procesu "kao jedinoj i neophodnoj opciji".

ONA JE VADILA ORGANE SRBIMA U ŽUTOJ KUĆI! Najviše operisala u zoni Dukađin, a ZANEMEĆETE kada vidite šta joj je bila uža specijalnost! Sada ide sa Ramušem u Hag! (FOTOGRAFIJE SA RATIŠTA)

On je pohvalio odluku predsedništva da će parlament pre raspuštanja glasati o međunarodnom sporazumu IPA2, na osnovu kojeg tzv. Kosovo od EU dobija oko 90 miliona evra.

Haradinaj je rekao i da je njegovo vraćanje mandata narodu od vitalnog značaja za Kosovo i, kako je rekao, važne buduće procese.

Bonus video

Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista