OTKRIVAMO ANGELIN PLAN ZA KOSOVO KOJI ĆE DANAS VUČIĆU IZNETI PREKO TELEFONA! Neprihvatljiv je za Srbiju, ima 3 FAZE, a jedna od njih je pogubna za ceo srpski rod!

Plan u tri koraka novi je scenario kojim bi Angela Merkel, nemačka kancelarka, želela da reši status Kosova.

Aleksandar Vučić, Angela Merkel
Aleksandar Vučić, Angela Merkel, Foto: Predsedništvo Srbije

Kako navode diplomatski izvori, novi plan rezultat je pokušaja da se Nemačka i Francuska nađu na pola puta i da sa zajedničkim stavom ubrzaju dijalog i postizanje rešenja za južnu srpsku pokrajinu. Predsednik Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka terebalo bi da se čuju danas u toku dana, kada je moguće da će mu predočiti svoj plan.

VUČIĆEV KLJUČNI SUSRET Zaboravite Tačija, predsednik Srbije se na marginama sastao sa čovekom koji može da UNIŠTI ALBANCE!

Ideju koju zagovara Merkel i koja se predstavlja kao program korak po korak zasad ne prihvataju ni Pariz ni Beograd.

- Merkelova je protiv podele jer je uverena da bi to otvorilo pitanja granica drugih država u Evropi, te da bi se time otvorila Pandorina kutija. Međutim, svesna da ni trenutno stanje na terenu ne donosi trajnu stabilnost, smatra da je rešenje u faznom rešenju koje bi se realizovalo u tri koraka, i to u vremenskom periodu od 20 godina - navode izvori i podsećaju da je Makron otvoreniji, da nema "crvenih linija" i unapred određenih rešenja koja se moraju postići tokom dijaloga.

 

Prema njihovim rečima, prva faza podrazumevala bi da sever Kosova dobije autonomiju.

AMERI IMAJU FER PONUDU ZA SRBE I ALBANCE Predsednik Vučić dobio poruku iz Vašingtona: Ovo je pravi stav o PODELI, a jedna činjenica je PRESTRAVILA Prištinu!

Rešenje koje Berlin vidi realizovalo bi se u tri faze, a Srbi bi tek za dve decenije dobili mogućnost da kažu u kojoj državi žele da žive.

 

- Iako bi Srbi imali sva prava, visoki stepen samostalnosti, ta autonomija bila bi u okviru Kosova. Sever bi ostao deo pokrajine, što je Beogradu neprihvatljivo. Po Merkelovoj, u drugoj fazi, koja bi usledila nekoliko godina kasnije, sever bi dobio specijalan status, koji bi bio više od autonomije, da bi u konačnoj trećoj fazi bio raspisan referendum na kojem bi se građani izjasnili da li žele da ostanu u okviru granica Kosova - objašnjavaju izvori.

Model korak po korak

1 faza - AUTONOMIJA Srbi na severu dobili bi visok stepen samostalnosti, ali bi ostali u sastavu Kosova

2. faza - SPECIJALAN STATUS Proširenje ovlašćenja i prva koja su više od autonomije

3. faza - REFERENDUM Posle 20 godina Srbi bi dobili mogućnost da se izjasne da li žele da ostanu u toj državi

 

- To je za nas neprihvatljivo. Srbi su pod stalnim pritiskom, pa ko od njih želi da još 20 godina živi u stalnom strahu da će se nešto desiti, da strahuju da li će im se deca vratiti živa i zdrava iz škole... To nije nešto na šta možemo da prihvatimo imajući u vidu da ROSU sve češće upada na sever, da su incidenti i provokacije sve intenzivniji - navodi se.

STIŽE TRAMPOV VATROGASAC! "Čovek koji završava poslove" preuzima pitanje Kosova, ovo mu je PRVI ZADATAK!

 

Politički analitičar Dragomir Anđelković bez ikakve zadrške kaže: Srbija mora da kaže ne Angeli.

- Kako se nije setila da priču razvlači na 20 godina kada je Kosovo proglasilo nezavisnost? Tada nisu hteli ni da čuju o tome da Kosovo dobije autonomiju unutar Srbije, a sada bi da se daje Srbima autonomija unutar Kosova. Ovo je vrlo drzak potez i predlog, logično je što ga je Srbija odbacila i ne želi da čuje za to - navodi Anđelković.

Analizirajući politički trenutak u kojem Berlin izlazi sa ovakvim predlogom, Anđelković navodi da, uprkos tome što je ekonomski velika sila, Nemačka na političkom nebu Evrope i sveta nema moćnu ulogu koliko bi to volela. - Pokušavaju da se sa Francuzima, koji su otvoreniji kada je u pitanju postizanje dogovora između Srba i Albanaca, postave kao neko ko nudi rešenje, ali to rade na pogrešan način. Ukoliko Nemci žele da poput Amerike budu faktor koji se uvažava, onda bi za početak morali da uvaže činjenično stanje na terenu i da u skladu sa tim deluju - poručuje Anđelković.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi