Federika Mogerini
Tanjug
Federika Mogerini

Tanjug

Federika Mogerini, Foto: Tanjug

On će na ovoj poziciji naslediti Italijanku Federiku Mogerini, i to od kraja oktobra ove godine, kada bude preuzeo dužnost.

Iako se sa njegovim imenovanjem saglasila novoizabrana predsednice Evropske komisije Ursula fon der Lajen, potrebno je da njegov izbor potvrdi i Evropski parlament, zajedno sa svim članovima Evropske komisije.

Borelova kandidatura, a sada i zvanično imenovanje, obradovala je javnost u Srbiji, i to zbog jednog od najvećih opterećenja Srbije - Kosova.

"I MILOŠEVIĆ JE TAKO RAZMIŠLJAO" Haradinaj se oglasio posle poruke iz Moskve, udario DIREKTNO NA PUTINA!

Naime, Borel je Španac, pa je pretpostavka da bi mogao blagonaklonije da gleda na kosovski problem, možda čak i da "zauzme stranu", imajući u vidu da dolazi iz Španije koja ne priznaje kosovsku nezavisnost.

Sa druge strane, pri pomenu njegovog imena, iz istigh razloga, u Prištini su veoma negodovali, jer će upravo on biti posrednik u dijalogu sa Beogradom.

POTPUNI MUK U JUTARNJEM PROGRAMU Visoki državni funkcioner izvadio papir i počeo da čita SVEDOČANSTVO posle kojeg Srbija više ne spava mirno!

Međutim, ono što je zanimljivo u vezi sa Borelom, jeste da je on ni manje ni više nego baš Katalonac, koji međutim ne podržava bilo kakva otcepljenja.

To je njegov stav ne samo u vezi sa Španijom, već i inače jer, kako je jednom prilikom rekao, "granice su ožiljci koje istorija ostavlja na koži zemlje". Protivnik je i Bregzita, a zbog toga što je protivi otcepljenju, ima neprijatelje čak i u rodnoj Kataloniji.

Katalonija

Tanjug/AP 28.10.2017.

Katalonija, Foto: Tanjug/AP

Politika, pa ni evropska, nije mu nepoznanica, tim pre što je od 2004. do 2007. bio predsednik Evropskog parlamenta. U španskoj politici, međutim, ima staž dug gotovo 40 godina, tokom kojih je bio i u regionalnoj vladi Madrida, pa državni sekretar za finansije, zatim ministar za infrastrukturu, transport i životnu okolinu, a predvodio je i socijaliste kao kandidat za premijera na izborima 2000. godine.

Jedno vreme se povukao iz javnosti, ali ga je španski premijer Pedro Sančez, prošlog leta zamolio da se vrati u vladu.

HARADINAJ POZDRAVIO ODLUKU Poznat datum izbora na Kosovu?! U Prištinu dolazi visoki STRANI PREDSTAVNIK, Albanci kao na iglama!

Inače, Borelj je po zanimaju inženjer vazduhoplovne raketne tehnike, a ima i titulu doktora ekonomije, kao i master američkog univerziteta Stanford, i Francuskog instituta za naftu. Vodio je računarsko odeljenje španskog naftnohemijskog koncerna "Cepsa".

Mediji prenose i da važi za čoveka bez dlake na jeziku, koji nema problem da se suprotstavi autoritetima, pa čak i onima poput Rusije i SAD.

Lazanski u jutarnjem progovorio o izdaji Krajine! U studiju nastao MUK, a onda pomenuo emotivnu vezu SVIMA ZNANOG SRPSKOG POLITIČARA i Kolinde...

AUTOR: Alo.rs/N.M./D.N. DATUM I VREME: 06.08.2019. 12:01 - 06.08.2019. 14:05 Novi ambasador Srbije u Rusiji i vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski bio je gost emisije Novo jutro na TV Pink kod voditelja Predraga Sarape. Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen Tema emisije bila je zločinačka akcija "Oluja" i besramno slavljenje etničkog čišćenja u Hrvatskoj.

Početkom ove godine bio je u poseti Srbiji, kada je međutim izneo stav da Kosovo i Katalonija nisu isto, i da veruje u dijalog kao najbolje rešenje za probleme.

Kako je pre nekoliko dana pojasnio Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike, obe strane, i Beograd i Priština, imaju snažnu reakciju kada je u pitanju Borel.

ALBANCI VAN SEBE OD STRAHA Zna se šta će dalje biti s Kosovom! Srpskoj vojsci stigla poruka od ruske vojske - SVE JE JASNO!

- Sa jedne, Srbija koja je optimistična jer dolazi iz države koja nije priznala Kosovo, a sa druge Priština ga unapred smatra pristrasnim i da će to naštetiti dijalogu. Ipak, čini mi se da obe strane previše očekuju - kaže on.

Kako navodi, Borel je sada na drugoj funkciji, evropskoj a, kako je i sam rekao, predstavljaće svih 28 država članica EU.

Bonus video

Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista