Miroslav Lazanski
Printscreen
Miroslav Lazanski

Printscreen

Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen

Tema emisije bila je zločinačka akcija "Oluja" i besramno slavljenje etničkog čišćenja u Hrvatskoj.

Pročitajte još:

- Hrvatska svoju istoriju počinje da broji od 1991. Svoj identitet zasnivaju isključivo na događajima iz poslednje decenije 20. veka. Oni se nikada nisu distancirali ni od NDH - kaže Lazanski.

Čuveni komentator ističe kako su Srbima otimali stanove i imovinu u Hrvatskoj, kao i da je taj broj mnogo veći od 250.000 ljudi.

Lazanski se pita kakva je budućnost naroda koji slavi tragediju četvrt miliona Srba i ima li tu onda zajedničke budućnosti.

On se osvrnuo i na komentare hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića o novima Olujama.

- Ministar nije uperio prstom u nikog. Ne želim da ga pravdam, ali on je istakao ukoliko bi neko ugrozio teritoriju Hrvatske da su oni spremni da ponove akciju kakva je bila Oluja - kaže Lazanski.

Sarapa je podsetio gosta da je bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić otvoreno pretio Srbima govoreći o presecanju Republike Srpske.

- Dobro, Stipica je imao raznih perioda u svom životu - rekao je Lazanski kroz osmeh i podsetio na njegovu privrženost partizanima, pa potom ustašama, pa privrženost jugoslovenstvu i čuvenu izjavu da je ispunio zadatak kada je nestala Jugoslavija.

- Mesića ne bih uzimao ozbiljno. On se prilagođava, jedan čas je protiv Srba, drugi nije - dodao je Lazanski.

Šešelj i Kolinda

Kolinda: Htela sam da uzmem pušku i odem na ratište... Šešelj: A ja sam te baš u to vreme jurio da ti uvalim pušku!

AUTOR: Alo! DATUM I VREME: 05.08.2019. 21:14 Teško da bolje možete da otpočnete kampanju u Hrvatskoj, a da u njoj ne upotrebite Srbe ili barem javno kažete kako vam je žao što ih niste ubijali.

 

Sarapa je podsetio i na izjavu Kolinde Grabar Kitarović da bi i ona nosila pušku, ali i na duhoviti odgovor Vojislava Šešelja da bi joj dao pušku.

- Ne bih ulazio u prirodu emotivnog predsednice Hrvatske i gospodina Šešelja - rekao je Lazanski i dodao da je lider radikala u pravu kada kaže da je najzaslužniji za njen izbor za predsednika te zemlje.

Kolinda Grabar Kitarović

EPA-EFE/Valda Kalnina

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: EPA-EFE/Valda Kalnina

- On je u intervjuu ekstremisti Bujancu u emisiji "Bujica" toliko nahvalio Ivu Josipovića da su Hrvati masovno glasali za Kolindu - kaže Lazanski.

Lazanski kaže da su Albanci sa Kosova većinom učestvovali u hrvatskim paravojnim i vojnim formacijama.

- Hrvati su vratili Albancima tu vrstu usluge tako što su slali svoje oficire kao instruktore OVK na Kosovu. Postoje indicije da je i Krstičević bio jedan od instruktora - navodi Lazanski.

RSK je izdana?!

Lazanski se upitao i kako je moguće da vojske RSK i Republike Srpske mirno posmatraju kako hrvatske snage devet meseci u zimskim uslovima grade put preko Dinare i stvaraju teren za udar na Knin sa severa, a udar sa juga je bio veoma teško izvodiv. Većina generala JNA je polagala ispit na odbrani srednje Dalmacije.

- Ovo je istorijsko pitanje, mnogi sada spekulišu o tome da li je bilo izdaje, ali saznaćemo.

Tuđman i Karadžić su se nalazili u Austriji. Rukovodstvo na Palama je gledalo svoj interes i pokušalo da zaštiti sebe. Vojska Republike Srpske nije mrdnula ni tokom operacije Bljesak.

Akcija

Tanjug/Arhivska/Vladimir Dimitri

Akcija "Oluja", oluja, Foto: Tanjug/Arhivska/Vladimir Dimitri

Džimi Karter je stigao na Pale i navodno dogovorio podelu BiH sa Karadžićem. Karter je dobio milion dolara za tu posredničku ulogu, a Karadžićeva supruga mu je isplela žuti džemper. Takav žuti džemper su nosili i Đani Demikelis i Genšer, a to kad sam video znao sam da je dogovor propao. Trebalo je da zapadni delovi budu evakuisani, a da se Srbima da istočni deo prema Srbiji. Amerikanci su odustali od dogovora kada su se Srbi povukli iz zapadnih delova BiH. Ubrzo je usledila Srebrenica i sve ono što se dešavalo na istoku BiH.

Uloga Amerikanaca u Oluji je bila ključna. Dva F-14 su poletela to jutro sa nosača aviona i bombardovala repetitor Ćićevac iznad Knina i presekli sve radio veze krajiškim Srbima.

Američki penzionisani generali su angažovani i oni su imali legitimno pravo da učestvuju u Oluji, ali je Hrvatska kupujući njih, kupila i njihove veze.

Tuđman je bio okružen trustovima mozgova iz dijaspore i Hrvatske, a Krajina nije imala takvu intelektualnu, niti političku elitu. Takođe, odnos sa Plama i Beogradom nije bio dobar. Tada sam još pisao posle Bljeska da peščani sat curi i da je pitanje vremena kada će napasti Krajinu - kaže Lazanski.

Ruski centar u Nišu

- Nije mi jasno zašto gospođa Trajković vidi tu špijunski centar. Tu nema ni ograde, svako može doći tamo. Treba biti stvarno zlonameran, pa tvrditi da je neko napravio špijunski centar nasred međunarodnog aerodroma.

Miroslav Lazanski

Printscreen

Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen

Rusija je za nas važna i štiti naš interes na međunardnom planu, ali ne treba očekivati da će njihova vojska desantirati na Kosovo i slično - navodi Lazanski.

Ulazak u EU

Upitan o ulasku Srbije u EU i eventualnoj blokadi Srbije od strane Hrvatske, Lazanski kaže:

- O ulasku Srbije u EU odlučivaće Nemačka, Francuska i SAD.

Pomirenje

Lazanski je istakao da dok god ne bude poštovanja za sve žrtve, teško da će biti pomirenja na Balkanu.

Bonus video

Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista