Kosovo i Metohija, Srbija
Shutterstock
Kosovo i Metohija, Srbija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Brisel nam danas na sto baca sraman ultimatum?! Postoji velika šansa da delegaciji Beograda koja je otputovala u sedište Evropske unije na razgovore sa Miroslavom Lajčakom i predstavnicima prištinskih institucija danas bude uručen nacrt sveobuhvatnog sporazuma, koji podrazumeva da Srbija defakto prizna Kosovo, saznaje se iz diplomatskih krugova.

Pojedini diplomatski izvori sigurni su da Brisel preko specijalnog izaslanika Lajčaka planira da tokom današnjeg sastanka šefu srpskog pregovaračkog tima Marku Đuriću preda poverljiv nacrt, sa zahtevom da ga prosledi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Taj nacrt, prema diplomatskim najavama, neće biti ništa drugo nego običan ultimatum da Srbija prihvati ulazak lažne države Kosovo u UN i druge međunarodne organizacije i time faktički prizna nezavisnost svoje južne pokrajine.

Pritisci sa svih strana

Upitan da li SAD i EU dogovaraju poteze kad je reč o kosovskom pitanju, Dačić je juče rekao da ne bi mogao da kaže da postoji zajedničko i koordinirano delovanje, već, naprotiv, pritisci iz EU i zemalja poput Nemačke i Francuske da SAD marginalizuju u dijalogu.

- To nije novo, mogli ste da vidite svih ovih meseci, oni su minirali sastanak koji je bio planiran u Beloj kući... - rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je uveren da će, ukoliko bude takvog predloga, predsednik Aleksandar Vučić odgovoriti u skladu sa državnim i nacionalnim interesima i pre svega upoznati javnost sa njegovim sadržajem. Dačić je naveo i da je veoma čudno da se govori o nacrtu nekog dokumenta zato što Vučić ne ide lično na pregovore u Brisel.

Kosovo

Tanjug

Kosovo, Foto: Tanjug

- Predstavljanje tog dokumenta sada u ovoj fazi dijaloga predstavljalo bi iznenađenje, naročito zato što nije najavljeno da će se to desiti, ali ništa nije nemoguće. Čudno je da to sada rade kad Vučić nije prisutan tamo, njemu su najavili da će nastavak dijaloga biti u septembru - rekao je Dačić, koji je siguran da bi taj papir služio tome da se dobije na vremenu kako bi se izvršio dodatni pritisak na Vučića, i spolja i iznutra.

Albanci izgubili većinu u UN

Najveći problem Albanaca je što više nemaju većinu u UN. Čak 18 zemalja je povuklo priznanje i od 193 članice UN, mogu da računaju najviše na 92 glasa.

- Spolja razni faktori koji bi hteli da iskoriste za ucene, da Srbija mora da prihvati takav dokument jer inače ne bi imala svetlu evropsku perspektivu, a i na unutrašnjoj političkoj sceni ima onih koji pomažu takvim pritiscima organizovanjem raznih demonstracija i nasilja na ulicama... To su dve strane jedne iste medalje. Žele da se sve vrati na staro stanje - rekao je Dačić.

Kosovo i Metohija, Srbija

Shutterstock

Kosovo i Metohija, Srbija, Foto: Shutterstock

Ucenjivanje bi bilo ulazak Srbije u EU, uveren je šef diplomatije jer se govori o tome da pravno obavezujući sporazum mora da se usledi pre nego što se otvori put Srbije ka članstvu u EU.

Predsednik SNP-a i ministar Nenad Popović uveren je da će ovaj ultimatum, ako bude uručen našoj zemlji, samo još više ujediniti srpski narod u odbrani, kako je rekao, „našeg svetog Kosova“.

EU: Biće jedan sporazum

Portparol EU Nabila Masrali izjavila je da je EU jasno stavila do znanja da Beograd i Priština neće sklapati zasebne ili delimične sporazume, kao što se to dogodilo u prošlim procesima u Briselu, već da je reč o sveobuhvatnom sporazumu koji će biti potpisan nakon što se postigne dogovor o svim temama.

- Nije ovo u našoj dugoj državnoj i narodnoj istoriji prvi pritisak na Srbiju da se odrekne svoje svete zemlje i temelja svoje vere, države i identiteta zarad lažnih obećanja o nekakvoj maglovitoj svetloj budućnosti - istakao je Popović.

Kosovo i Metohija, Srbija

Shutterstock

Kosovo i Metohija, Srbija, Foto: Shutterstock

On je ocenio i da su se očigledno, kako je naveo, „briselske birokrate zanele i previdele činjenice o tome šta je Srbija i šta je srpskom narodu Kosovo“.

- Ako je naše državno rukovodstvo spremno za razgovore, to ne znači da je slabo, niti da mu možete gurati na sto gotova rešenja koja ponižavaju Srbiju, pogotovo ne u vezi s Kosovom - naglasio je Popović. 

Komentari (1)

Nes

30.07.2020 09:02

Neće biti ultimatuma .