OVK
Privatna arhiva
OVK

Privatna arhiva

OVK, Foto: Privatna arhiva

Država Albanija tokom osamdesetih i devedesetih godina pomagala je terorističku OVK koja je u južnoj srpskoj pokrajni činila monstruozne zločine nad Srbima i drugim nealbancima. Više stotina vojnih zvaničnika Albanije priključilo se teroristima na KIM, a pored ljudstva, OVK je na raspolaganju imala i oružje iz albanskih vojnih magacina.

Nekadašnji premijer Albanije Salji Beriša dvadeset godina nakon dešavanja u pokrajni priznao je da su teroristi OVK imali svu podršku njegove zemlje, koja je, sasvim sigurno, učestvovala u agresiji na tadašnju Jugoslaviju. Beriša je kazao da su postojali planovi o naoružavanju kosovskih Albanaca koji su oružje dobijali iz vojnih magacina Albanije.

- Kada je pao komunizam u Albaniji, doneta je odluka da otvorimo vojna skladišta i da naoružanje pošaljemo na Kosovo. Oružje smo delili besplatno ali je zabeleženo da je deo naoružanja prodat. Iz vojnih skladišta naoružavali smo OVK - kazao je ranije Beriša.

Teroristi OVK su oružje iz Albanije dobijali u više navrata, a prve velike količine isporučene su im početkom 1997. godine kada je inscenirana pljačka vojnih magacina u blizini Tirane. Vlasti su tada tvrdile da je oružje završilo kod kriminalaca ali se ispostavilo da je prebačeno teroristima preko Prokletija. Upravo tim puškama, bombama i minobacačima OVK je ubijala srpske civile, policajce i vojnike na KIM.

Pored toga, Albanija je imala ulogu i u osnivanju kampova u kojima su se teroristi obučavali. Očigledno je da je deo međunarodne zajednice znao za ove aktivnosti ali nikakve reakcije nije bilo.

Jedan od onih koji je iz redova zvanične vojske Albanije prešao u redove OVK je i vojni oficir iz Tirane Adem Šehu koji je 1999. godine skinuo vojnu, a obukao paravojnu uniformu terorističke organizacije. On je nedavno dobio ppziv od Specijalnog suda u Hagu gde ga tužioci saslušavaju već nekoliko dana. On je poziv dobio u svojstvu svedoka, ali to ne znači da tokom saslušanja neće biti optužen za zločine koji su se dešavali u operativnoj zoni Lab u kojoj je delovao sa svojom brigadom.

- On je aktivno učestvovao u obuci albanskih terorista u kampovima u Albaniji, a po dolasku na KiM, juna 1999. godine, postao je jedan od rukovodilaca OVK u operativnoj zoni Lab. Bio je komandant 153. brigade, koja je delovala na području Golaka, u selima Kolić, Graštica i Kačikol. Blisko je sarađivao sa Rustemom Mustafom, komandantom operativne zone Lab - kaže izvor „Alo!“.

Šehu je jedan od više stotina terorista koji su iz Tirane došli u srpsku pokrajnu i aktivno učestvovali u terorističkim napadima OVK. On zna koliko je zvanična Albanija devedesetih godina pomagala ovu terorističku organizaciju.

- Njemu je to poznato i verovatno će, između ostalog, i o tome govoriti na saslušanju, kaže naš sagovornik.

Šehu ubijao i otimao

Šehu je zajedno sa svojim pripadnicima osumnjičen da je krajem avgusta 1999. godine u Gračanici ubio Sinišu Markovića, Dragana Perića i još jednu osobu iz porodice Jovanović iz Sušice. Osumnjičen je za više otmica srpskih civila, a među njima bili su Predrag Mikić, Milorad Popović i Slaviša Stević. Krajem 2000. Šehu se vratio u Albaniju i opet se priključio tamošnjoj vojsci. Učestvovao je u oružanim sukobima 2015. godine u Makedoniji kada je grupa Albanaca izvela terorističke napade.

BONUS VIDEO