poruke
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U poslednje vreme sve je više prijava o uznemirujućim pozivima sa broja 015214662659, upozorava Tellows. Čini se da je to novi oblik telefonske prevare u kojoj kriminalci pokušavaju da pribave lične podatke primaoca pretvarajući se da rade u zdravstvenom osiguranju.

Kada se poziv prihvati, kompjuterski glas pozdravlja pozivaoca sa ponudom da uštedi novac na osiguranju, prenosi Feniks Magazin.

Osoba koja odgovori na zahtev i pritisne „1“ stiže do službenika kol centra koji želi da zatraži lične podatke i pozove ga da promeni zdravstveno osiguranje. Ako se javite u tom trenutku, mogli biste biti kontaktirani iznova i iznova, ponekad sa različitih brojeva.

Princip je jednostavan, pozivni centri koriste računare za biranje brojeva sa sofisticiranim programima koji ne samo da lažiraju brojeve, već i identifikuju potencijalne žrtve. Tehnologija se zove  “call ID spoofing” i namenjena je da olakša prevarantima.

To su takozvani ping pozivi koji testiraju postojanje i reakciju osobe koja se poziva. Cilj prevaranta je da dobiju lične podatke pod pritiskom. U slučaju povratnih poziva, prosleđivanje nakon pritiska na taster „1” može dovesti do visokih dodatnih troškova za pozivaoca.

Ovaj oblik prevare predstavlja izazov za potrošače i pružaoce zdravstvenih usluga. To zahteva veću svest i odgovarajuće mere za zaštitu od finansijske i lične štete. Problem ne treba potcenjivati jer se 75 odsto svih poziva navodnih kompanija za zdravstveno osiguranje može klasifikovati kao neželjena pošta ili phishing.

Rešenje je da se ne javite i odmah blokirate broj. Ako pozovete i sumnjate na prevaru, pokrijte i blokirajte broj. U slučaju poziva sa drugih brojeva, nastavite sa blokiranjem i nakon nekog vremena više nećete biti u „bazi podataka“ jer niste lakoverna žrtva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading