Albanci, Priština
EPA
Albanci, Priština

EPA

Albanci, Priština, Foto: EPA

"Pokret Samoopredeljenje" očekuje da sastanak sa "Demokratskim savezom Kosova" bude održan do kraja sedmice, a na kome bi se postigao i konačni sporazum te dve stranke za formiranje Vlade Kosova, rečeno je u toj stranci.

- Nadamo se da će biti sastanka ove nedelje između dva predsednika stranaka i nadamo se da će doći i do konstruktivnog sporazuma - rekao je Erzen Vranići iz sekretarijata za medije i komunikacije te stranke.

I zvaničnici "Demokratskog saveza Kosova" su za ovu nedelju najavljivali sastanak lidera "Samoopredeljenja" Aljbina Kurtija i DSK Ise Mustafe.

Krasnići: Pregovori traju dugo

Politički analitičari iz Prištine ocenjuju da "Pokret Samoopredeljenje" i "Demokratski savez Kosova" treba da pokažu svoju odgovornost prema građanima koji su glasali na izborima, i da nikako ne smeju dozvoliti da Kosovo upadne u političku ili institucionalnu krizu.

Predstavnica Demokratskog instituta Kosova Jeta Krasnići smatra da pregovori oko formiranja Vlade Kosova traju dugo, jer su Samoopredeljenje i DSK počeli da vode razgovore još pre potvrđivanja konačnih rezultata izbora od 6. oktobra.

Aljbin Kurti i Isa Mustafa

Printscreen/YouTube/AP

Aljbin Kurti i Isa Mustafa, Foto: Printscreen/YouTube/AP

- Znamo da su oni uspeli da se dogovore o programu dveju stranaka za sastav vlade, ali još uvek nisu postigli dogovor o podeli ministarstava, a tu je i dogovor oko pozicije predsednika, koji bi trebalo da bude deo političkog dogovora - ukazuje Krasnići.

Ona smatra da Kosovo ne bi trebalo da ide na nove izbore jer taj proces puno košta.

- Bilo bi potrebno novih 20 miliona evra da bi se održali novi izbori, dok bi se sa druge strane stvorila institucionalna kriza - ocenjuje Krasnići.

Podseća i da su neki članovi DSK, pre održavanja izbora, govorili da pozicija predsednika ne bi trebalo da bude deo političkih pregovora među strankama i dodaje da ostaje da se vidi da li će političke stranke biti u stanju da prevaziđu razlike i formiraju Vladu.

Priština, Albanci, Kosovo

EPA

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: EPA

S druge strane, politički analitičar Astrit Gaši navodi da unutar DSK ne postoji nikakav sukob, kada je reč o političkom dogovoru za predsednika Kosova.

- To žele i Isa Mustafa i Vjosa Osmani, oni misle da ta pozicija pripada Demokratskom savezu Kosova - kaže Gaši.

Gaši: Duga lista želja DSK

On u izjavi objašnjava da je došlo do zastoja u razgovorima dve partije koje vode pregovore za formiranje vlade jer DSK želi da dobije šest ministarstava, presednika Skupštine, ali i poziciju predsednika Kosova, kada Hašimu Tačiju u aprilu 2021. godine istekne mandate.

- Samoopredeljenje ne pristaje da se dogovara o predsedniku zemje, i ne želi da da Demokratskom savezu Kosova poziciju ministra unutrašnjih poslova, jer PS želi da bude na čelu MUP-a kako bi vodio borbu protiv korupcije - navodi Gaši.

Po njemu moguća su kompromisna rešenja kako bi se formirala Vlada Kosova.

Aljbin Kurti

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Aljbin Kurti, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

- Postoji mogućnost da Samoopredeljenje prepusti pozociju predsednika DSK-u, ukoliko se oni odreknu jednog ministarstva, pa da PS vodi 6 ministarstva, a DSK 4. Takođe, DSK će možda prihvatiti da se odrekne pozicije u Ministarstvu unutrašnjih poslova - ocenjuje Astrit Gaši i dodaje da se ovih dana očekuje novi sastanak između Aljbina Kurtija i Ise Mustafe.

- Ja verujem da će se na tom sastanku ove dve stranke dogovoriti oko podele vlasti, ali ako i tada ne bude dogovora, onda sve postaje neizvesno - smatra Gaši.

On zaključuje da je ovo istorijska prilika za Samoopredeljenje i DSK da vode Vladu Kosova, a da Demokratska partija Kosova ostane u opoziciji.

Inače, konstituitivna sednica novog saziva Parlamenta bi trebalo da bude održana najkasnije do 27. decembra, imajući u vidu da je Centralna izborna komisija potvrdila konačne rezultate izbora 27. novembra.