U KINI DRASTIČAN SKOK BROJA ZARAŽENIH Novi talas stopirao život u gradu od 9 miliona stanovnika
EPA-EFE/WU HONG

Kina je u petak naredila zatvaranje 9 miliona stanovnika grada Čangčuna na severoistoku zemlje usred novog porasta slučajeva kovid-19 u toj oblasti. Stanovnici moraju da ostanu kod kuće, a jednom članu porodice je dozvoljeno da izađe da kupi hranu i druge potrepštine svakog drugog dana. Svi stanovnici moraju proći tri kruga testiranja, mnogi poslovi su stopirani, a saobraćajne veze obustavljene.

Najnovija zatvaranja, koja takođe uključuju Jučeng sa 500.000 ljudi u istočnoj provinciji Šandong, pokazuju da se Kina drži drakonskog pristupa pandemiji koji je sprovodila veći deo poslednje dve godine.

Kina je u petak prijavila još 397 slučajeva lokalnog prenosa širom zemlje, od kojih 98 u provinciji Jilin koja okružuje Čangčun, centar auto industrije u zemlji. 

U samom Čangčunu u petak su prijavljena samo dva slučaja, čime je ukupan broj slučajeva porastao na 78 poslednjih dana. Vlasti su u više navrata obećavale da će zatvoriti svaku zajednicu u kojoj se nađe jedan ili više slučajeva prema kineskom pristupu "nulte tolerancije“ prema pandemiji.

Još 93 slučaja potvrđena su u obližnjem gradu Jilin koji nosi isto ime kao i okolna provincija. Vlasti su već naredile delimično zatvaranje u gradu i prekinule putne veze sa drugim gradovima.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading