DOBRA VEST Šekler o kraju pandemije: Strah je preteran!
YT/Tanjug TV

Šekler je rekao da je strah koji je eskalirao pojavom omikrona bio preteran.

„Otkazivanje letova, po meni je to bilo pogrešno. Ne treba da se štitite od virusa koji je prenosiviji, ali je manje patogen. U isto vreme u svojoj zemlji imate virus koji je mnogo patogeniji. To je bilo ishitreno“, smatra Šekler.

Novi sojevi su međusobno sve sličniji i sve se bolje preklapa zaštita, rekao je Šekler i dodao da je hospitalizacija obolelih sa delta sojem bila je pet posto, a sa omikronom je oko jedan posto.

"Prvi soj iz Vuhana se najviše razlikuje od omikrona. Pa onaj ko se zarazio u martu/aprili 2020. taj ima velike šanse da se opet zarazi. Ko je preležao delta soj, šansa da se zarazi omikronom je 30-40 posto. Ko je preležao južnoafrički soj, ima šansu oko 50 posto. Ko je prležao alfa soj, kod njega su šanse 60 posto. Onaj ko je preležao onaj prvi - Vuhanski soj, on ima čak 75 odsto šanse da se zarazi", navodi Šekler.

 

Komentari (1)

Loading
Iska

17.01.2022 08:42

Samo zelim da sve ovo prodje,dosadilo mi je vise da nosim maske, sedim kuci i kljukam se vitaminima,cajevima,reishi kapsulama i stalno strepim sta ce biti i koji je sledeci soj...