OVAKVE PROPUSNICE NISMO TRAŽILI Dr Kon besan: Situacija se pogoršava, nismo uradili sve da sprečimo širenje virusa
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon kazao je danas u „Uranku“ na televiziji K1 da ne zna koje će mere biti usvojene na narednoj sednici Kriznog štaba koja je najavljena za sledeću nedelju.

- Zna se ko donosi odluke u ovoj zemlji. To je Vlada Srbije. Ja hoću da izvršim pritisak putem medija pre nove sednice, namerno to radim. Neprekidno, sa svih strana, trpim kritike. Ja nemam političku agendu, mogu jedino da govorim u svoje ili u ime medicinskog dela Kriznog štaba. Jedina svrha svega što radim je da se uvedu mere koje će dati rezultat – kazao je Kon vidno rezigniran. - Situacija se stalno pogoršava. Lekari i medicinsko osoblje rade u rovovima. Svi oni su direktno poniženi ovakvim stavom čitavog društva. I to više ne može da se trpi.

Kon je istakao da medicinski deo Kriznog štaba već dugo traži pooštravanje mera.

- Najpre, tražili smo da u periodu od deset dana nakon 17 sati rade samo objekti koji su esencijalni za život ljudi, i da nakon tog perioda budu uvedene kovid propusnice koje bi važile 24 sata. Od svega toga dobili smo kovid propusnice koje važe od 22 sata. Mi to nismo tražili. Nije tačno da smo sve uradili da bismo sprečili širenje virusa. Izgubili smo silno vreme, celo leto, i nemamo više vremena da se premišljamo. Moramo uvesti kovid propusnice u trajanju od 24 sata i produženi raspust. To nije rešenje, to je samo predah, ali nužan. I to je stav celog medicinskog dela Kriznog štaba – istakao je dr Kon na K1.

On je kazao i da prema podacima, pikovi u broju novozaraženih u srednjim školama nastupaju nakon proslava punoletstava učenika.

- Ako se ne usvoje mere koje tražimo, svakog dana ću ovako da govorim u javnosti. Imamo 55% vakcinisanog punoletnog stanovništva, što znači da je taj broj značajno niži ako računamo celo stanovništvo. Potrebno nam je više 80 odsto. Sram bilo one koji govore o podeli na vakcinisane i nevakcinisane. Pa zdravstveni radnici su najviše usmereni na nevakcinisane jer se kod njih očekuju teški oblici bolesti. Priča se o ljudskim pravima kada imamo više od 60 umrlih svakog dana. To više ne može. To je kao da govorite o ljudskim pravima usred rata. Na šta to liči? Moramo da zaštitimo sve ljude. I zdravstvene radnike koji su na izmaku snaga.

O protestima, uvredama i napadima

Na pitanje Draga Jovanovića kako se oseća kada se pred njegovom zgradom odvijaju protesti, Kon je kazao da „nema vremena da se oseća“.

- Drugi neka misle o mojoj bezbednosti. Ja sam svoj život kompletno predao i dao. Nije bitno šta će biti sa mnom. Mora da nam dođe do svesti da možemo ovo da kontrolišemo i da shvatimo da je ovaj virus pravi zlikovac. Ja emocije mogu da razumem, ali neke izgovorene reči ne mogu – rekao je dr Kon u „Uranku“.

Vakcinacija

Dr Predrag Kon kazao je da je klinička slika bolesti kod osoba koje imaju antitela na virus značajno blaža.

- Vakcina ne daje dugotrajnu zaštitu, to smo videli u Izraelu u junu mesecu. Počeli su da obolevaju vakcinisani. Vakcine su manje efektivne nego što se mislilo, ali i nakon prirodne infekcije imunitet je ograničen. Nije trajan. I reinfekcije su češće sada, ali srećom, u tim slučejavima klinička slika je veoma blaga. Najviše obolelih među vakcinisanima su oni koji koji su primili „Sinofarm“ i zato se sada buster doza njima preporučuje već pet meseci nakon druge primljene doze. Najmanje je obolelih među onima koji su primili „Astra Zeneku“ – kazao je dr Kon na K1.

Kada je reč o izboru vakcine za buster dozu, kazao je da se može primiti ista kao i prve dve, ili drugačija, i da je odluka u oba slučaja – bezbedna.

Komentari (0)

Loading