KUĆI U 22 SATA AKO NEMATE SERTIFIKAT Nova pravila na snazi, evo kako da izvadite kovid propusnicu
Shutterstock/DELBO ANDREA

Za ostanak posle 22 časa u kafani, klubu, na svadbi ili proslavi od subote će biti potrebna kovid propusnica. Iako se danima spekulisalo da će se ovi sertifikati tražiti da bi se uopšte ušlo u neki restoran, bar, bioskop, na stadion, pa čak i u tržni centar, krizni štab je juče doneo odluku da važenje kovid propusnica bude ograničeno samo na ugostiteljske objekte (važi i za svadbe i proslave) i samo na kasne noćne sate.

Kako je nakon jučerašnje sednice obrazložila premijerka Ana Brnabić, procenjeno je da se nakon 22 časa u pomenutim objektima pravi gužva, ponašanje je drugačije nego tokom dana i zato je boravak u njima uslovljen digitalnim sertifkatom.

- Za strance je potreban digitalin EU sertifkat ili sertifkat one zemlje s kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifkata. Nadamo se da će ovo pospešiti vakcinaciju. Ovo je nama jedini način da pobedimo koronavirus - rekla je Brnabićeva.

ŠTA SADRŽI SERTIFIKAT

- Potvrdu o primljenoj drugoj vakcini u periodu do sedam meseci - 210 dana,

KUĆI U 22 SATA AKO NEMATE SERTIFIKAT Nova pravila na snazi, evo kako da izvadite kovid propusnicu

Alo

 

- Potvrda o primljenoj trećoj dozi posle najviše sedam meseci od druge,

- Negativan PCR test ne stariji od 72 sata,

- Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati,

- Potvrdu o preležanom kovidu u periodu do 210 dana.

KAKO SE DOBIJA

- Preko portala eUprava. Da biste dobili digitalni zeleni sertifkat, potrebno je da budete registrovan i prijavljen korisnik portala. Nakon što se prijavite, pokazaće vam se zeleno dugme na kom piše pokreni uslugu. Potrebno je da kliknete, proverite svoje podatke, potvrdite mejl adresu i za nekoliko minuta vam sertifkat stiže na mejl.

- Sertifkat se može dobiti i u poštama, gde će vam ga odštampati.

Treća doza posle pet meseci

Osim kovid propusnica, na dnevnom redu Kriznog štaba našla se i tema o smanjenju vremena između druge i treće doze vakcine. U nekim zemljama ta razlika je samo tri meseca. U Srbiji će se period nakon druge doze smanjiti sa dosadašnjih šest na pet meseci.

NA PAPIRU I DIGITALNO

Sertifkat će moći da se pokazuje u papirnom obliku ili digitalnom formatu preko mobilnog telefona. Kovid redar u ugostiteljskom objektu će skenirati QR kod koji pokazuje da li je sertifkat validan.

KUĆI U 22 SATA AKO NEMATE SERTIFIKAT Nova pravila na snazi, evo kako da izvadite kovid propusnicu

Printscreen

 

Sertifkat nema sliku, pa će kovid redar moći na uvid da zatraži ličnu kartu ili pasoš da bi potvrdio identitet gosta. Poštovanje ove mere kontrolisaće inspekcija i komunalna milicija.

OD PONEDELJKA SVI ĐACI NA ONLAJN

Uvođenje kovid propusnica za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru od 22 časa samo je prva mera u nizu onih koje će se odnositi na koronu, poručio je juče član Kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović.

Kako je rekao, očekuje se procena stručnjaka, ali svakako će prva sledeća mera biti potpuni prelazak na onlajn nastavu.

- Nijedna zemlja u svetu nije uvela sve mere odjedanput. Svi su radili postepeno i tako postigli najbolji uspeh. Odluku o onlajn nastavi doneće u najkraćem roku tim za implementaciju, u kome sede predstavnici Ministarstva prosvete i Instituta „Batut“. Kako sada stvari stoje, verovatno ćemo kompletno preći na onlajn. Tim će na osnovu direktnih podataka sa terena, iz škola, doneti predlog mera - rekao je Tiodorović, i najavio da će se prelazak na onlajn nastavu dogoditi već u ponedeljak 25. oktobra.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading