NAJDETALJNIJI PRAVILNIK Šta treba da radite ukoliko ste imali kontakt sa zaraženim od COVID-19 virusa!
Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP

Novi talas, nova pitanja! Sa brojevima od šest do osam hiljada zaraženih dnevno, kao i polovinom punoletnih vakcinisanih građana nametnula su se i pitanja kada treba ići u karantin, tačnije ko mora, a ko ne u slučaju da dođe u kontakt sa zaraženim. Dodatna glavobolja stiže i s obolevanjem dece u školama, jer vakcinisani roditelji ne znaju šta i kako treba da postupe dok barem ne dobiju jasno uputstvo u školi ili od pedijatra. A šta tek treba da rade oni koji još nisu primili cepivo?

Da ne bismo lutali u odgovorima i pravilima za vakcinisane i nevakcinisane koje neki proizvoljno tumače, u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ za Alo! su detaljno objasnili pravila o izolaciji u slučaju zaraze koronavirusom.

Zaraza u kući, ko ide u karantin

Jedno od najčešćih pitanja je da li dete ide u školu ako je neko u porodici zaražen i koliko dugo ne sme u školu? Ako je supružnik obolelog negativan na testu, a vakcinisan je, da li ide na posao ili mora takođe u izolaciju? I šta ako je taj supružnik nevakcinisan?

Batut: Osobe koje se preležale kovid 19, a od toga nije prošlo više od tri meseca, kao i oni koji su potpuno vakcinisani sa dve doze vakcine, a od druge doze je prošlo više od 14 dana ne idu u karantin od dve nedelje ukoliko imaju kontakt sa zaraženom osobom. To znači da ukoliko je učenik u kontaktu s obolelim roditeljem koji nije vakcinisan, onda je potrebno da ide u karantin 14 dana, dok supružnik koji je vakcinisan ne treba, ali je važno da se strogo pridržava propisanih mera prevencije - nošenje maske, održavanje distance od drugih od najmanje dva metra i održavanje lične higijene.

NAJDETALJNIJI PRAVILNIK Šta treba da radite ukoliko ste imali kontakt sa zaraženim od COVID-19 virusa!

Alo

 

A šta kada je dete bolesno

Kada je dete pozitivno na koronavirus, mnogi roditelji koji su vakcinisani ne znaju da li i oni treba da idu u izolaciju, posebno ako su radili dodatni test na koronu koji je negativan. I šta rade nevakcinisani roditelji?

Batut: Važi isto pravilo, nevakcinisani idu u karantin 14 dana, a vakcinisani ne, ali je potrebno da se strogo pridržavaju propisanih mera.

Kontakt s inficiranim na poslu

Ima mnogo onih koji su na radnom mestu bili u kontaktu sa zaraženim kolegom a da to nisu znali. Nameće se pitanje da li treba da se ode na testiranje odmah ili treba sačekati nekoliko dana?

Batut: Testiranje kontakata nije preporučeno stručno-metodološkim uputstvom, već oni idu u karantin 14 dana ukoliko nisu primili cepivo. Ukoliko žele da se testiraju na lični zahtev, optimalno vreme je između petog i sedmog dana od kontakta.

Ako ste preležali, možete negovati zaraženog

NAJDETALJNIJI PRAVILNIK Šta treba da radite ukoliko ste imali kontakt sa zaraženim od COVID-19 virusa!

Foto: Pixbay

 

Kada korona stigne u kuću, dobro je ako imate člana koji je već preboleo kovid 19.

Batut: Zaražene u jednoj porodici može da neguje član koji je nedavno preboleo koronu uz primenu svih mera prevencije, što podrazumeva nošenje maske, održavanje distance kad god je moguće veću od dva metra, održavanje lične higijene. Obolelu osobu kad god je moguće treba izolovati u posebnu prostoriju do isteka perioda izolacije od 14 dana.

Kada je kraj zaraze u jednoj porodici

Kada oboli cela porodica, obično članovi ne pokazuju svi u isto vreme simptome, pa je važno objasniti kada može da se kaže da je kraj zaraze, da li je neophodno to potvrditi negativnim PCR ili brzim antigenskim testom.

Batut: Nakon 14 dana od početka bolesti kovid 19 ili nakon dve nedelje od dobijanja pozitivnog rezultata testa kod asimptomatskih bolesnika, osoba može izaći iz izolacije ukoliko nema simptome bolesti. Odluku o prekidu izolacije donosi ordinirajući lekar u skladu s indikacijama nakon obavljenog kliničkog pregleda. Rutinsko testiranje za prekid izolacije nakon dve nedelje nije indikovano.

Dezinfekcija kuće i provetravanje

Kako se dezinfikuje kuća posle korone u kojoj su ukućani sejali virus danima?

Batut: I bez dezinfekcije, u uslovima sredine koji vladaju u većini domaćinstava virus već nakon 72 sata nije prisutan. Kuću je potrebno da očistite na način na koji to inače radite, upotrebom standardnih deterdženata. Površine koje se često dodiruju mogu se prebrisati sredstvima na bazi 70 odsto alkohola a najvažnije je da se prostorije dobro provetre.

Maske u zatvorenom su obavezne!

Imajući u vidu dominantnu transmisiju delta varijante koronavirusa, koja može uzrokovati obolevanje kod osoba koje su prethodno preležale ovu bolest, kao i kod vakcinisanih, neophodno je koristiti zaštitne maske, i to važi za sve zaposlene, kako za vakcinisane tako i za one koji su preležali kovid 19.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading