ZBOG PANDEMIJE HIV ZABORAVLJEN! U ovoj godini 120 novozaraženih, 34 obolela, 7 umrlih od side
printsrkin/jutjub

U istom periodu kod 34 osobe je novodijagnostikovan AIDS/sida, sedam osoba je umrlo od posledica ove infekcije, dok je za tri osobe je prijavljeno da su umrle od bolesti koje nisu povezane sa AIDS-om, saopšteno je na konferenciji posvećenoj obeležavanju Svetskog dana borbe protiv HIV.

Predstavnici sedam opština – Subotica, Novi Sad, Šabac, Novi Pazar, Niš, Zaječar i Stari grad - potpisali su Parisku deklaraciju kojom se obavezuju da pruže podršku u borbi protiv HIV na konferencija pod nazivom „Nejednakost, AIDS, pandemije – Da stavimo tačku“ održanoj tim povodom u Beogradu.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Ferenc Vicko saopštio je da je u borbi protiv HIV važan multidisciplinarni pristup i da je zbog pandemije kovda 19 smanjen obuhvat testiranja na HIV i da je u 2020. godini testirano 45 odsto manje dijagnostikovanih nego prethodne, kao i da se procenjuje da 1.200 osoba u ovom trenutku HIV pozitivno, ali da ne zna svoj status.

ZBOG PANDEMIJE HIV ZABORAVLJEN! U ovoj godini 120 novozaraženih, 34 obolela, 7 umrlih od side

printsrkin/jutjub

 

Uprkos svemu, naveo je Vicko, situacija sa kovidom 19 nije imala uticaja na kvalitet lečenja osoba sa HIV. Prema podacima Ministarstva zdravllja, u Srbiji se trenutno od ovog oboljenja leči 5..917 osoba.

Prim. dr Danijela Simić iz Instituta „Batut“ je saopštila da su za infekciju dominanti seksualni odnosi i to u čak 97 odsto slučajeva, a da posebno zabrinjava podatak da je medju inficiranima i jedna petnaestomesečna beba koju je zarazila majka ne znajući za svoj HIV status!

- Osoba koja prima terapiju je i za sebe i za druge dobra, jer je to sprečavanje širenja virusa. Testirajte se, promenite ponašanje, ponašajte se odgovorno - poručila je dr Simić.

Dušanka Golubović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja, izjavila je su u borbi protiv HIV važna zajednička saradnja socijalne i zdravstvene zaštite ali i podrška organizacija civilnog drzštva, jer je socijalni uticaj HIV na pojedince i zajednicu ogroman. Ona je navela da Zakon o socijalnoj zaštiti daje mogućnost i da se u zajednici osnuju i inovativne usluge prilagođene specifičnim potrebama.

Nina Mitić, pomoćnica u Ministarstvu za ljudska prava i društveni dijalog navela je da je zdravlje osnovno ljudsko pravo i da je tokom pandemije kovida 19 došlo do otežane komunikacije pacijenata sa zdravstvenim radnicima. Ona je dodala da će se pred Vladom Srbije uskoro naći strategija zabrane diskriminacije i da je veliki broj organizacija pozvan da se uključi u izradu dvogodišnjeg akcionog plana.

Stručnjaci su upozorili da ljudi zbog pandemije manje brinu o svom zdravlju, ređe idu na preventivne preglede, pa se i ređe testiraju na HIV, čime ugrožavaju i svoje i tuđe zdravlje.

Srbija prednjačila u borbi protiv HIV-a

Goran Radisavljević direktor TOC, organizacije koja se bavi razvojem lokalnih zajednica i organizator skupa naveo je da je Srbija jedna od zemalja koja je globalno prednjačila u borbi protiv HIV i da je pre 30 godina u Beogradu osnovana prvo udruženje koje se bavilo borbom protiv HIV. On je izrazio veliko zadovoljstvo što je samo u jednom danu sedAM opština potpisalo Parisku deklaraciju i time pokazalo razumevanje za ulogu lokalne samouprave i zajednice u borbi protiv HIV.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading