SITUACIJA SVE OZBILJNIJA, BOLNICE PUNE NEZAŠTIĆENIH Dr Svorcan: Za noć smo primili 64 obolelih, 80 odsto nije imunizovano
Foto: printscreen/RTS

Bolnički kapaciteti za kovid-pacijente moraće da se šire i posle ulaska KBC "Zvezdara" u ovaj sistem, koji od nedelje uveče ponovo prima inficirane virusom korona.

Situacija je sve ozbiljnija. U bolnicama je juče bilo gotovo 3.500 pacijenata više nego poslednjeg dana avgusta, ukupno 4.642. Juče je virus potvrđen kod još 6.424 od 20.584 testiranih, a sa takvim "tempom" zaražavanja, lekari očekuju dodatno povećanje pritiska na bolnice, u kojima su intenzivne nege pune nevakcinisanih, dok je na respiratorima 181 pacijent. U Ministarstvu zdravlja potvrđuju da imaju pripremljen plan dodatnog širenja kapaciteta za kovid.

Bitku sa kovidom u poslednja 24 časa izgubilo je još 38 pacijenata.

Uz gašenje epidemije, koje nam zbog zastoja u vakcinaciju i pored dostupnosti vakcina, ne ide najbolje, sve veći problem za zdravstvo je zbrinjavanje nekovid pacijenata. Kapaciteti za njih se smanjuju, jer bolnice opet ulaze u kovid-režim, pa iako se i ne prenamenjuju kreveti, povlači se kadar, i lekarski i pomoćni, za kovid-centre.

Za malo više od 12 sati, otkako je opet postala kovid-bolnica, u KBC "Zvezdara" su u nedelju uveče i tokom noći primljena 64 pacijenta. Doktor Petar Svorcan, direktor ovog centra, kaže da najmlađi ima samo 20 godina.

- Mi smo u nedelju u 18 sati ponovo ušli u kovid-sistem i do ponedeljka ujutru smo imali devetoro na intenzivnoj nezi, srećom nijednog intubiranog - kaže Svorcan.

Pre nego što je deo kapaciteta ovog KBC opet, peti put od početka epidemije, prenamenjen za kovid, 540 dotad lečenih ove prebačeno je u VMA, UKCS i KBC "Zemun".

- Oko 80 odsto pacijenata koje smo sada primili zahteva kiseoničku terapiju - kaže dr Svorcan. - Svi imaju srednje tešku kliničku sliku koja ide ka teškoj. Četiri petine hospitalizovanih kod nas nije vakcinisano. "Zvezdara" ne bi ponovo ušla u kovid-sistem da je odziv građana za imunizaciju tokom maja i juna bio veći.

Odeljenja nefrologije sa hemodijalizom i pedijatrije kao i pacijenti koji su na biološkoj terapiji ostaće u KBC "Zvezdara" u nekovid sistemu i zelenoj zoni.

Obolelih od kovida, za razliku od ranijih talasa epidemije, sada sve više ima i među najmlađima.

- U Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" trenutno je smešteno petoro dece inficirane koronom, od kojih su dva novorođenčeta, koja su imala povišenu temperaturu po rođenju - kaže prof. dr Vladislav Vukomanović, specijalista pedijatrije. Kod dece su najčešći simptomi kovida 19 respiratorne tegobe, mučnina i proliv.

TREĆA DOZA TRAŽENIJA OD PRVE

U Srbiju je juče stiglo još 100.620 doza "Fajzer-Biontekove" vakcine, ali interesovanje za imunizaciju ne povećava se značajnije. Na vakcinalnim punktovima kažu da je više zainteresovanih za treću, nego za prvu dozu vakcine.

 

Komentari (0)

Loading