NAKON 4 VANTELESNE, ZATRUDNELA POSLE VAKCINACIJE Bićeš mama je najlepša rečenica koju je čula!
EPA/AHMED JALIL

‒ Pozdrav za sve antivaksere. Devet nedelja nakon revakcine "Fajzerom" dočekala sam da čujem: "Bićeš mama". A pre toga četiri neuspešne vantelesne oplodnje. Bila sam na kontroli, trudnoća napreduje, bogu hvala - napisala je ona uz fotografiju sa ultrazvuka. Međutim, stučnjaci za navode da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je trudnoća ove žene povezana s vakcinom.

U Sjedinjenim Američkim Državama je pre nekoliko godina započeta klinička studija kojom se ispituje da li primanje vakcine protiv gripa dovodi do boljih rezultata pri vantelesnoj oplodnji. Takođe, poznato je da su mnoge žene koje su vakcinisane protiv kovida-19 naknadno zatrudnele. Ipak, kako navodi specijalista ginekologije i akušerstva iz GAK "Narodni front" dr Radomir Aničić, nema naučnih pretpostavki da je to zaista tako.

- Urađena su istraživanja koja su pokazala da vakcine protiv korona virusa ne štete trudnoći, odnosno da slobodno mogu da je prime žene koje planiraju trudnoću. S druge strane, niko nije rekao da vakcina može da pospešuje fertilitet. Mislim da je to slučajnost, ali gospođa svakako treba da se raduje - navodi Aničić.

I njegova koleginica iz GAK "Narodni front" dr Svetlana Janković Ražnatović uverava da do sada nije imala slučaj da pacijentkinja zatrudni nakon primanja vakcine.

- Zaista nismo imali takve slučajeve, definitivno se radi o slučajnosti s obzirom na to da ne postoje ni zvanični podaci o tome. Ali, uostalom, više nije ni bitno ako je žena ostala u drugom stanju nakon niza neuspešnih pokušaja. Dobro je što se vakcinisala i što je zaštitila i sebe i plod. To je sada najvažnije - kaže dr Janković Ražnatović.

KLINIČKA SLIKA TEŽA KAKO TRUDNOĆA ODMIČE

Trudnice koje se zaraze korona virusom, a vakcinisane su imaju lakšu kliničku sliku, navodi Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice GAK "Narodni front" i profesor Medicinskog fakulteta, i dodaje da, kako trudnoća napreduje, raste i rizik ukoliko se trudnica inficira koronavirusom.

‒ Što je trudnoća veća, veći je i rizik da klinička slika bude teža. Trudnice mogu da imaju razne komplikacije, da završe na respiratoru, da moraju koriste jake antibiotike, jer nema ciljanog leka za koronu, i zato treba delovati preventivno – kazala je dr Mitrović Jovanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading