ĐERLEK O SUTRAŠNJOJ SEDNICI KRIZNOG ŠTABA Šta možemo da očekujemo?
Printscreen

 

Mirsad Đerlek je, gostujući u Beogradskoj hronici, rekao da će Krizni štab na sutrašnjoj sednici sigurno doneti nove mere jer sa, kako kaže, postojećim stanjem i postojećim merama ne možemo čekati septembar. 

"Skoro svaki dan se razgovara o više tema i sačekaćemo sutra da završi Krizni štab i biće javnost blagovremeno obaveštena", naveo je državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Govoreći o eventualnom uvođenju kovid propusnica, Đerlek je rekao da se mora naći "modus i način" da se zaustavi širenje virusa, jer je delta soj dominantan u Srbiji.

"Iskustvo iz drugih zemalja pokazuje da nisu prošle dobro ako je bio dominantan delta soj. Jedan od načina da smanjimo štetu je uvođenje kovid propusnica. Mnogi kažu da je to diskriminacija, ali ako dodamo da na neku svečanost ili događaj može ući pacijent koji pokaže potvrdu da je imao kovid ili uradio antigenski tekst, to ne možemo nazvati diskriminacijom", smatra Đerlek.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

 

Često se, kako je rekao, pita šta još treba da se desi da shvatimo u koliko smo ozbiljnoj situaciji, "i čovečanstvo i mi u Srbiji".

"Ako u bolnicama imamo preko 90 odsto nevakcinisanih, ako na respiratoru imamo nevakcinisane, oni zauzimaju 95 odsto, oni koji umiru su iznad 95 odsto nevakcinisani, ne razumem šta čekamo i zašto oklevamo. Moramo svi shvatiti da vakcina nema alternativu. Ako budemo neodgovorni, imaćemo ozbiljno stanje u kom ćemo gubiti ljudske živote bespotrebno i produžiti ovu agoniju na mnogo više godina. Ako želimo da se vratimo normalnom životu, moramo biti odgovorni prema sebe ostalima i vakcinisati se", poručuje Đerlek.

TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

 

Ukazuje na to da je vakcinisano samo 23 odsto stanovnika dobi od 18 do 30 godina, dodajući da se moraju naći modeli kako da se oni motivišu da prime vakcinu.

"Apeli i ono što smo dosad radili, podsticaji nisu dali rezultate, mislim da sa tim ljudima treba razgovarati, držati tribine, edukovati ih, mislim da će dati više rezultata", napominje državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Ipak, poručuje, predaje neće biti jer se mora doći do nivoa od 65 do 70 odsto, što, kaže, garantuje "čvrst bedem i realnu šansu" da dođemo do kolektivnog imuniteta.

Prema njegovim rečima, najviše problema sa brojem novozaraženih ima u onim mestima gde je slaba komunikacija i slaba aktivnost lokalne samouprave. Kao primer naveo je opštinu Tutin, gde je nedavno organizovana svadba sa 1.250 gostiju.

"Bez poštovanja mera i masovne vakcinacije ne možemo se nadati dobrom i jednostavnom rešenju. Ići ćemo iz talasa u talas dok se ne budemo prizvali svesti i vakcinisali u dovoljnom broju", poručuje Đerlek.

Komentari (0)

Loading