OGLASIO SE TIODOROVIĆ PRED SEDNICU KRIZNOG ŠTABA Brojke će da rastu, a evo šta kaže o trećoj dozi
Foto: Tanjug

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa zaseda danas od 16 sati, a glavna tema ove sednice odnosiće se na porast broja zaraženih. Iako je prvo planirano da Krizni štab zaseda 1. avgusta zbog treće doze vakcine, datum je pomeren, a na današnjem sastanku će analizirati situaciju o porastu broja zaraženih, ali govoriće se o trećoj dozi vakcine.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović pred sednicu Kriznog štaba otkrio je da li će danas razgovarati o donošenju novih mera s obzirom na nagli skok broja novozaraženih.

"Ovo je ipak relativno naglo povećanje broja pozitivnih i to je bio razlog da se sastanemo i procenimo epidemiološku situaciju i da porazgovaramo. Moramo biti objektivni, popustila je ljudima pažnja, bilo je normalno za očekivati da će skočiti broj novozaraženih koji se vraćaju iz Grčke, sa mora... Znači, imamo situaciju u kojoj ćemo i nadalje imati blago, ja ću reči blago povećanje broja novozaraženih", istakao je dr Tiodorović.

Kako kaže, pozitivno je u ovoj situaciji to da nam se bolnice i dalje ne pune, tako da se ne može reći da smo u teškoj situaciji, pre se može reći da je ona nesigurna. Moram skrenuti pažnju posebno mladima, da treba ozbiljno da shvate i da treba da budemo oprezni.

"Nema mesta panici, treba biti oprezan. Maska u gužvi, u zatvorenom, u redu... gde god postoji suviše blizak odnos i obavezno i dalje držati distancu od jedan ipo do dva i obavezno dezinfekcija koju nikad nismo ukinuli i koju ćemo morati da koristimo još dugo", istakao je epidemiolog za TV "Prva".

Tiodorović je otkrio i da li će se pitanje vakcinacije trećom dozom naći na stolu na današnjoj sednici Kriznog štaba.

Vidite, u javnosti je stvoren utisak prioriteta treće doze, ja moram reći otvoreno, važna je vakcinacija i obuhvat vakcinacijom. To je najvažniji cilj da obezdimo da bude iznad 50, oko 60 odsto, da dostignemo taj broj vakcinisanih. Prema tome, moramo biti sigurni u jednu stvar, da je vakcinacije jedino rešenje za ovu situaciju. Zato je važno sada se vakcinisati da se pripremimo za septembar da avgust iskoristimo za vakcinaciju. Treća doza će pre svega biti prioritetna za one koji spadaju u rizične grupe", istakao je dr Tiodorović.

Tanjug

 

 

Na pitanje da li vakcinacija treba da bude obavezna, hoće li I to biti tema današnjeg sastanka kao i da li smatra da je obavezna vakcinacija medicinskih radnika imao je jasan stav.

“Obavezna vakcinacija medicinskih radnika je stalna tema, mi svakodnevno razmenjujemo informacije i podatke. Znate, ja sam ovih dana uputio apel našim pravnicima, oni znaju na koji način možemo pravilno sve da provedemo. Ja sam svakako za njihovu  obaveznu vakcinaciju. Oni zdravstveni radnici koji ne zele da se vakcinišu moraju da shvate da mogu da dođu u situaciju da mogu da zaraze pacijente.

Takođe bih preporučio vakcinaciju prosvetnih radnika, oni treba da budu primer, pa ćemo onda razmišljati o svima ostalima. I velike firme i preduzeća, i tamo da se stimuliše vakcinacija jer su u pitanju veliki kolektivi", rekao je epidemiolog.

Da podsetimo, epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon nedavno je istakao da je uvođenje novih mera neminovno jer je epidemiološka situacija pogoršana i da će se i dalje pogoršavati, kao i da očekuje da će tokom ove nedelje broj novozaraženih na dnevnom niovu preći broj od 300.

Prema rečima dr Kona, iako varijanta delta soja koronavirusa još nije najdominantnija u svetu, pretpostavke su da će u Srbiji svoj vrhunac dostići krajem avgusta, što će prouzrokovati uvođenje novih mera.

Komentari (0)

Loading