MERE SU PRERANO DONETE: Dr Šekler o vraćanju u normalan život: Ovo odgovara širenju virusa
Printscreen

Od 10.621 testirane osobe juče je samo njih 132 dobilo pozitivan rezultat testa na virus korona. Među najteže obolelima je 20 osoba i one se nalaze na respiratorima, dok je šest osoba preminulo.

Stabilna epidemijska situacija rezultirala je popuštanjem mera, pa je krizni štab pre dva dana produžio rad prodavnica, restorana i dozvolio organizovanje proslava do 500 ljudi. Međutim, virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler, koji radi u Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu, u televizijskom gostovanju ocenio je juče, kako prenosi Tanjug, da su ovakve mere prerano donete i da je time zapravo „legalizovano ono što se već dešavalo”.

– Svadbe su se organizovale, treštale, to sam video svojim očima. Makar je u Kraljevu sve normalno radilo, niko više nikoga nije pretresao, prekidao rad ugostiteljskog objekta i proveravao da li se poštuju protivepidemijske mere – kazao je Šekler i dodao da ono što se naziva vraćanjem u normalni život tek odgovara širenju virusa. Na taj način, objašnjava virusolog, mi ćemo mu zapravo omogućiti da preživi leto i da sačeka jesen.

Šekler je napomenuo i da je Čile, koji ima oko 48 odsto vakcinisanih, u odnosu na Srbiju koja je tek na 39 odsto, ukinuo skoro sve mere i da je rezultat toga zaključan glavni grad jer ima oko 8.000 novozaraženih.

– Imali smo dnevne rekorde po 60.000 do 70.000 vakcinisanih, ali je sada taj broj tek od šest do sedam hiljada, i to je nedovoljno. I vrlo je loša struktura vakcinisanja – super je što su vakcinisani stariji, preko 80 posto i mi se time hvalimo. Ali, stariji su po prirodi stvari manje aktivni, ne idu na žurke, ne idu na mature, ne idu na svadbe, izbegavaju te gužve, a vakcinisani su – rekao je Šekler.

On je kritikovao krizni štab jer je, govoreći o novim merama, akcenat stavio na kapacitete i dužinu rada ugostiteljskih objekata, a ne na nošenje maski, držanje distance i koncentraciju ljudi u objektima.

– To su stvari koje bi trebalo da spreče širenje virusa. Nije poenta u dužini radnog vremena, ne prenosi se virus zato što nešto duže ili kraće radi. On se prenosi zato što ima priliku da pređe s čoveka na čoveka zato što su zagrljeni, pijani, bez maske jedan pored drugog i ima ih 150 u objektu gde može da stane 50 – istakao je Šekler.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading