I POSLE KORONE OPASNOST TRAJE Trećina pacijenata sa intenzivne nege ima sledeće simptome mesecima kasnije
Alo.rs/Dejan Briza

Svaki treći pacijent koji je zbog korone završio na intenzivnoj nezi ima problema sa takozvanim postkovidom. To u praksi znači da te ljude muči jedan ili nekoliko simptoma koje jesu ili nisu imali dok su bili pozitivni na kovid 19.

Zbog svega ovoga, u velikom broju zemalja u bolnicama se otvaraju specijalizovana postkovid odeljenja, gde mogu da se jave pacijenti koji su preboleli koronu, ali i dalje osećaju posledice. Kod nas KBC Bežanijska kosa, koji je dva puta bio u kovid sistemu, sada ima posebno odeljenje za postkovid lečenje.

Kako kažu stručnjaci, ne može se unapred proceniti koji pacijent će imati postkovid. Ne može se, takođe, znati ni koliko dugo će imati zdravstvenih problema niti da li su oni i u kojim slučajevima trajni. 

Dr Bogdan Crnokrak, pomoćnik direktora KBC Bežanijska kosa, objašnjava da nemaju svi pacijenti potrebu da se javljaju lekaru posle preležane kovid infekcije.

- Oni koji su imali srednje teške i teške forme otpuštaju se na dalje kućno lečenje i zahtevaju dodatnu pažnju. Prema protokolu, oni se kontrolišu u regionalnim kovid ambulantama, osim strogo selektovanih, koji se leče u našoj ambulanti zbog specifičnosti kliničkog stanja, koje mi treba dalje da pratimo - precizira Crnokrak.

Jutarnji Program TV HAPPY

Dr Marija Zdravković

Marija Zdravković, direktorka iste klinike, inače kardiolog, kaže da im se mnogi pacijenti vraćaju i nakon što su negativni na PCR testu.

- Mi smo ta iskustva sistematizovali, napravili bazu podataka i te pacijente smo pratili. Tako smo i postali centar za praćenje postkovid komplikacija - rekla je dr Zdravković.

I direktor Specijalne bolnice za plućne bolesti u Surdulici Slaviša Kostić potvrdio je da u bolnicu već dolaze po pomoć pacijenti s postkovid oštećenjima na plućima. Kaže da su to pacijenti sa razvijenom respiratornom slabošću, lošom plućnom funkcijom, sa fibrozama pluća... 

Foto: Alo.rs

 

 

Kovid 19 je multisistemska bolest, osim primarno pluća, može da napadne i ostale organe u ljudskom organizmu. Alo! vam predstavlja najčešće slučajeve. 

Đerlek: Nisam više isti čovek

Printscreen RTS

 

Kako je u ispovesti za Alo! pre neki dan priznao državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek, nakon preležane korone on više nije isti čovek.

- Fibrozne promene na plućima su ostavile strašne posledice, danas ne mogu više ni da trčim, to je za mene prošlost. Pijem tablete za srčani ritam, ko zna dokad ću ih piti - ispričao je, između ostalog, Đerlek.

Komentari (0)

Loading