PETAR PETKOVIĆ: Kojim to sredstvima Кurti planira da spreči formiranje ZSO?
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Njegove poruke da na Кosovu i Metohiji neće dozvoliti ’bosnizaciju’ odnosno formiranje Zajednice srpskih opština ne mogu se drugačije shvatiti nego kao otvorena pretnja srpskom narodu u pokrajini, kao i Кurtijevo neskriveno nipodaštavanje dijaloga Beograda i Prištine“, naveo je u saopštenju Petković.

Postavio je pitanje - kojim to sredstvima Кurti planira da spreči formiranje ZSO? – kada je poznato da mu dijalog nije jača strana, ali i da ne preza od militarizacije Кosova i Metohije, jednostranih nasilnih akcija i upotrebe teškog naoružanja i municije prema golorukim Srbima, te da je jasno šta Kurti misli.

„Ovu najnoviju i veoma opasnu Кurtijevu pretnju pažljivo treba da pročita i Evropska unija koju molimo da reaguje, jer je upravo EU posrednik u dijalogu i garant sprovođenja potpisanih sporazuma. Briselski sporazum nije švedski sto sa koga svako može da uzme šta mu odgovara, već dokument obavezujući za obe strane, ali i EU“, naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Naglasio je da je zbog toga važno što će na prvoj sledećoj rundi dijaloga u Briselu glavna tema biti upravo formiranje ZSO, kako se obavezala i EU obavezala u poslednjem saopštenju po pitanju dijaloga.

„Zajednica srpskih opština nasušna je potreba Srba na Кosovu i Metohiji i to onako kako je i dogovoreno - sa punim izvršnim ovlašćenjima jer je ona garant kolektivnih prava srpskog naroda i mehanizam za zaštitu i svaki drugi razvoj Srba u pokrajini i zato od njenog formiranja nikada nećemo odustati. Bez ZSO danas, mi imamo povećan broj etnički motivisanih incidenata čije su mete Srbi na prostoru Кosova i Metohije, čija se prava svakodnevno gaze, mete su fizičkih napada, ugrožava im se imovina i egzistencija u celini“, naveo je Petković.

Naglasio je da to što Кurti govori kako se Zajednicom srpskih opština stvara "država u državi", samo pokazuje koliki je Кurti protivnik dijaloga, ali i koliko je Briselski sporazum postignut 2013. u interesu srpskog naroda na Кosovu.

„Što je veći otpor Prištine prema formiranju ZSO, to je veća potreba da ona bude formirana, jer drugačije ne može biti“, poručio je Petković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading