SPREMA LI SE ZLO? Na KiM napeto zbog najave Prištine da će zauzeti Valač: Ako nam ugase struju, ostaćemo u mrklom mraku, paralisani...
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

 

Vučić je rekao da Priština bira trenutak da li će i kada upasti u Valač i zamolio ih je da to ne čine.

- Ako nam ugase struju, ostaćemo u mrklom mraku, paralisani... Na taj način Priština bi ispunila svoj cilj, a to je da nam onemoguće da živimo, da stvaramo i ostanemo ovde.

Ovako o najavi Prištine da će narednih dana zauzeti trafostanicu Valač govori Stefan Mlađević iz Zvečana, radnik u lokalnoj fabrici nameštaja. On je zabrinut, baš kao i njegovi sugrađani, za bezbednost svoje porodice. Selo Žitkovac, gde se nalazi trafostanica preko koje ceo sever Kosmeta dobija struju, u poslednjih desetak dana opsedaju pripadnici Kfora.

Selo nadgledaju i iz vazduha. Radnici u trafostanici s kojima smo razgovarali nisu želeli da kažu svoja imena jer se plaše odmazde Prištine.

- Desetak puta dnevno nas obilaze pripadnici Kfora i Euleksa. Nadleću helikopterima... Dođu, razgledaju, pokušavaju da uspostave kontakt s nama i meštanima. Ko zna šta im je cilj. Verovatno prikupljaju informacije, pa ih onda prosleđuju ovima iz Prištine - kazao je jedan od radnika.

SPREMA LI SE ZLO? Na KiM napeto zbog najave Prištine da će zauzeti Valač: Ako nam ugase struju, ostaćemo u mrklom mraku, paralisani...

EPA/GEORGI LICOVSKI

 

Aljbin Kurti je još u oktobru do detalja isplanirao upad na sever Kosmeta i zauzimanje Valača i Gazivoda preko kojih se srpska domaćinstva i privreda snabdevaju strujom. U toj nameri podržali su ga partneri iz Velike Britanije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Priština bira trenutak da li će i kada upasti u Valač i zamolio ih je da to ne čine.

- Tražiće razloge, recimo naplata struje na severu. Pokušaće to da iskoriste u nekom trenutku za ostvarenje nekih drugih političkih ciljeva koji nemaju veze s energetikom - kazao je on.

Drecun: Preduzeće jednostrane akcije

SPREMA LI SE ZLO? Na KiM napeto zbog najave Prištine da će zauzeti Valač: Ako nam ugase struju, ostaćemo u mrklom mraku, paralisani...

Printscreen

 

- Prenosnom mrežom na severu upravlja EPS, a Priština želi da je preuzme prenosnu, kao i naplatu. To bi ponovo bila jednostrana akcija. Briselskim sporazumom nije definisana oblast energetike, ali su kroz dva sporazuma omogućili osnivanje dve kompanije: „EPS trgovina“ i „Elektro Sever“. Umesto da poštuju sporazum i omoguće rad ove dve kompanije, oni prave dogovore sa albanskim kompanijama o preuzimanju tog tržišta. Pošto ne mogu na legalan način da preuzmu snabdevanje na severu, nije isključeno da će Priština preduzeti jednostrane korake - rekao je Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading