KURTI PUKAO NA IZBORIMA U MAKEDONIJI Vodi kandidat opozicije - ovo su rezultati na 70 odsto obrađenog materijala
Foto: EPA/Alo ilustracija

Kako je objavljeno na sajtu DIK, Šiljanovska Davkova osvojila je 238.726 glasova, a Pendarovski 116.948 glasa. Treće mesto zauzima Bujar Osmani koga podržava Evropski front sa 14,76 odsto, odnosno 90.642 glasova.

Četvrti Arben Taravari (Savez za Albance) sa 65.503 glasa, Maksim Dimitrievski (ZNAM) – 51.257 glasova, Biljana Vankovska (levica) – 27.735 glasova i Stevčo Jakimovski iz stranke Grom - 5.474 glasova.

Predsednički kandidat DUI i Evropskog fronta Bujar Osmani na konferenciji za novinare u izbornom štabu u Maloj Rečici proglasio je pobedu nad albanskom opozicijom u svim opštinama, a razlika je, kaže, preko 40.000 glasova.

Na predsedničkim izborima sučelila su se, kao što je to i do sada bio slučaj, kandidati dva suprotstavljena politička bloka levog centra SDSM i desničarskog VMRO-DPMNE, a unutaralbanski politički obračun vodi se između Demokratske unije za integraciju (DUI) Bujara Osmaninija i ostalih političkih partija, koje uživaju podršku privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Današnji predsednički izbori u Severnoj Makedoniji su sedmi po redu. Drugi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji biće održan zajedno sa parmentarnim izborima u sredu 8. maja.

Na predsedničkim izborima učestvuje sedam kandidata - pet muškaraca i dve žene.

Kandidati su aktuelni predsednik Stevo Pendarovski koga podržava SDSM i koalicija, Gordana Šiljanovska Davkova iz VMRO-DPMNE, Biljana Vankovska koju podržava Levica, Maksim Dimitrievski iz pokreta Znam, Stevčo Jakimovski iz stranke Grom, Arben Taravari iz koalicije Vredi i Bujar Osmani, kojeg podržava Evropski front.

U birački spisak za predsedničke izbore upisano je 1.814.317 birača.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading