MOGUĆ UZROK EKSPLOZIJE U ČAČKU Ispitaće se da li tragovi havarije vode do interne benzinske pumpe
Foto: RINA

 

Situacija u Čačku posle eksplozije u fabrici oružja se smiruje, demineri češljaju teren a moguće je da trag vodi i do interne pumpe u toj fabrici. Pronađeno je mnoštvo ostataka od municije raznog kalibra, pa i neeksplodirana ubojna sredstva, među kojima i rakete.

Meštani Pridvorice, naselja koje je najbliže magacinu ubojnih sredstava u kojem je došlo do požara, nakon jednodnevne evakuacije, vratili su se svojim kućama, ali su vatrogasne ekipe ovog namenskog preduzeća i dalje u pripravnosti i danonoćno dežuraju u blizini skladišta, koje je potpuno izgorelo, ali se iz njega i dalje vije beličasti dim.

Do prve detonacije došlo je u petak ujutru oko 1.30, a zatim su se ređale gotovo puna četiri sata. Sporadične eksplozije čule su se i tokom petka, poslednje dve su bile oko 20 časova, ali i oko jedan sat iza ponoći. Tri helikoptera Vojske Srbije gasila su vatru koja je još tinjala tokom čitavog dana u petak (u 50 naleta izručili su oko 110.000 litara vode), pa i u subotu u jutarnjim satima.

Na sreću, niko od šezdesetak radnika, koliko ih je bilo u trećoj smeni u trenutku u eksplozije u "Slobodi", nije povređen i na vreme su uspeli da izađu iz kruga fabrike.

Magacin, koji je potpuno izgoreo, nalazi se na oko 800 metara od ulaza u samu fabriku, izolovan je i odvojen od pogonskog dela preduzeća, tako da nijedan pogon nije oštećen, pa se očekuje da će radnici već u ponedeljak moći da se vrate na posao. Nedaleko od ovog magacina nalaze se još dva, koja, na sreću, najverovatnije zbog dobre izolovanosti, nije zahvatio požar.

U neposrednoj blizini nalazi se i interna benzinska pumpa fabrike, pa će, nezvanično, jedan od tragova u istrazi oko uzroka serije eksplozija krenuti upravo odavde. Vojna istraga, kao i civilna, tek će moći da započne 24 časa od poslednje eksplozije u fabrici.

Šteta, kako je u petak naveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prema prvim preliminarnim podacima, kreće se između milion i po i dva miliona evra.

Pretpostavlja se da je u magacinu bilo municije raznog kalibra ("Sloboda", inače, proizvodi municiju kalibra od 20 do 155 milimetara), kao i upaljači, koji aktiviraju ubojna sredstva.

Direktor srpske policije Vladimir Rebić izjavio je u subotu da nema nove informacije u vezi sa požarom u fabrici namenske industrije "Sloboda" u Čačku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading