danka ilić
Foto: Alo/Dejan Briza

U zgradi Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru ubrzano se radi na saslušanju svedoka u slučaju ubistva male Danke Ilić. Mali, ono što nije uobičajeno, svedoci se saslušavaju u prisustvu dvojice osumnjičenih za ubistvo, i to Srđana Jankovića i Dejana Dragijevića. Nih dvojica se iz okruđnog zatvora Zaječar, gde se nalaze u 30-to dnevnom pritvoru, bukvalno dovoze na svako saslušanje jer – na to imaju zakonsko pravo.

-Iako je retkost da osumnjičeni iskoriste zakonom predviđeno pravo da prisustvuju saslušanju svedoka, obojica osumnjičenih za teško ubistvo Danke Ilić su to tražili, a mi smo po zakonu dužni da prihvatimo. Zbog toga gledamo da ubrzamo saslušanje svedoka jer da Janković i Dragijević nisu zahtevali da budu prisutni, oni bi već uveliko bili na psihijatrijsko veštačenje u Beograd. Ali, po svom zahtevu, sada moraju biti moraju biti ovde dok se svi svedoci ne saslušaju. To nam otežava rad jer nemamo rezultat njihovog psihijatrijskog veštačenja koji nam je potreban – saznajemo nezvanično u tužilaštvu.

Kako se osećaju svedoci koji su rođaci, komšije, kolege osumnjičenih, govori njihovo ponašanje u sudnici. Oni od osumnjičenih skreću pogled, gledaju u pod ni sami ne verujući sa kim su se družili, pili kafu...

Kako zakon naleže, i majka ubijene Danke mora se pojaviti kao svedok pred tužilaštvom. Po sadašnjoj zakonskoj odluci nadležnih iza nje na samo nekoliko metara, sedeće oni koji su je zavili zanvek u crno.

Ali, tužilaštvo je donelo jednu odluku od koje neće odustati.

-Ne možemo dozvoliti da majka preživi tu patnju, ljudski faktor nam to ne dozvoljava. Ta žena je u drugom stanju, nalazi se šestom mesecu trudnoće. Prvi korak koji ćemo preduzeti je da razgovorom ubedimo osumnjičene, ili njihove advokate, da dobrovoljno ne prisustvuju svedočenju majke. Međutim, obojica, ili jedan od osumnjičenih možda odbije ovaj predlog. Po zakonu, oni to mogu – saznajemo u tužilaštvu.

Ukoliko jedan, ili obojica odbiju predlog tužilaštva, onda će doći do druge zakonom predviđene mere.

-Ako odbiju, pribeći ćemo drugom rešenju. Mi ćemo onda majci dodeliti status osetljivog svedoka, što takođe zakon predviđa. U tom slučaju niko osim tužilaca ne sme prisustvovati izjavi svedoka – saznajemo u tužilaštvu.

Hoće li osumnjičene ubice pokazati bar malo ljudskosti i sami odustati od prisustva dok svedoči majka čije su dete mučki ubili, ostaje da se vidi.

S.B.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading