"Vračarski klan" planirao udar na državni vrh
Foto: Printscreen/Youtube

U velikoj akciji MUP-a i BIA, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) i u saradnji s Evropolom, juče je uhapšeno 17 osoba, pripadnika „vračarskog klana”, osumnjičenih za tri teška ubistva i pet pokušaja ubistva.

Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni članovi „vračarskog klana” se terete za ubistva Dragana Ristića Čađe, Aleksandra Halabrina i Aleksandra Šarca.

„Vračarce” je finansirala organizovana kriminalna grupa

„kavački klan” i bila je predviđena za izvršenje najtežih krivičnih dela u Srbiji između ostalog i za napad na najviše državne funkcionere, saopšteno je iz Tužilaštva za organizovani kriminal.

Ova organizovana kriminalna grupa je vršila krivična dela na teritoriji Beograda kao poseban deo „kavačkog klana” na čijem čelu su Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan. „Vračarci” su delovali po nalozima „kavčana” u Srbiji i inostranstvu, preciziraju iz tužilaštva i dodaju da je nekoliko pripadnika ove grupe nedavno završilo iza rešetaka u inostranstvu.


Podsetimo, u Specijalnom sudu u Beogradu u utorak je nastavljeno suđenje klanu Veljka Belivuka za sedam teških ubistava i niz drugih krivičnih dela, izlaganjem optuženog Srđana Lalića, koji ima status okrivljenog saradnika.

Lalić je na sudu opisivao do najsitnijih detalja na koji način su članovi klana ubijali ljude i kako su nabavljali drogu i oružje. Prema Lalićevim tvrdnjama, grupa Veljka Belivuka je planirala i atentat na predsednika Aleksandra Vučića, posebno nakon „Vučićeve objave rata mafiji”. Lalić je u sudnici rekao da je od ostalih pripadnika grupe čuo da je vođa „kavčana” Radoje Zvicer „poslao pet miliona evra kako bi se svrgnula aktuelna vlast u Srbiji i postavila neka koja bi radila u korist klana”.

Prema operativnim podacima, „vračarski klan” predvode Nikola Vušović zvani Džoni, koji je u bekstvu, i Uroš Piperski, koji je trenutno u zatvoru u Portugaliji.

U ranim jutarnjim satima juče su uhapšeni: L. C., I. B., D. M., N. B., V. M., N. M., S. M., A. M., N. K., N. T, M. T., J. B., Đ. K., N. J., A. N., N. V. i D. N., navodi se u saopštenju TOK-a.

Oni su završili iza rešetaka zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela i više teških ubistava.

Policija je obavila pretrese na više od 50 lokacija u Beogradu. Inspektori kriminalističke policije oduzeli su od osumnjičenih pripadnika „vračarskog klana” i više komada vatrenog oružja, veću količinu novca, nekoliko luksuznih putničkih vozila i kriptovanih telefona.

Kako nezvanično saznajemo, među uhapšenima je i Luka Cerović koji važi za desnu ruku Nikole Vušovića Džonija.

Cerović je već bio pod kontrolom policije – bila mu je određena nanogvica. On se posle tri godine skrivanja, u septembru vratio u Srbiju, navodno zbog nastavka rata „kavčana” i „škaljaraca” jer je procenio da mu je sigurnije iza rešetaka.

Prema nezvaničnim informacijama, Luka Cerović i Nikola Vušović sarađivali su sa Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem, dok oni nisu uhapšeni u februaru prošle godine. Nakon toga, Cerović i Vušović su navodno postali glavni operativci Radoja Zvicera.

Za Cerovićem je bila raspisana poternica zbog sumnje da je podstrekao na iznudu od 15.000 evra trojicu mladića, dok je tužilaštvo protiv Vušovića poternicu raspisalo zbog nezakonitog nošenja oružja. Njihova imena, osim u istrazi protiv Belivukovog klana, pominjala su se i u vezi sa likvidacijom visokopozicioniranih „škaljaraca” Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini 2020.

Kao osoba za koju se sumnja da je zajedno sa Nikolom Vušovićem predvodila grupu „Vračaraca” označen je Uroš Piperski. On je poznat po oružanim pljačkama banaka.

Prema napisima medija, Piperski je uhapšen 2009. godine, zajedno sa Draganom Đorićem i Dejanom Dojčinovićem, jer su iz nekoliko banaka izneli više od 50.000 evra u različitim valutama. Ranije je označavan i kao pripadnik „zemunskog klana” za kojim je Slovenija raspisala Interpolovu poternicu zbog sumnje da je u julu 2012. godine opljačkao poštu u Kopru.

Sa još 16 pripadnika „vračarskog klana” priveden je i Nikola Kačarević.

Prema saznanjima bezbednosnih službi, u bekstvu u Dominikani i u Španiji nalazi se 11 članova „vračarskog klana”. Policija traga za vođom organizovane kriminalne grupe Nikolom Vušovićem Džonijem, kao i za Nikolom M., Nikolom F., Milošem P., Radivojem J., Rašom B., Ivanom B., Jovicom S., Milošem A., Rajkom T., Petrom J.

Vučić: Želeli su moju smrt i smrt moje dece
Povodom hapšenja kriminalne grupe, predsednik Aleksandar Vučić rekao je da nije ugrožena njegova bezbednost, ali da jeste bezbednost srpskog naroda na KiM.

„Pitanje moje bezbednosti je mnogo manje važno, to je sitnica u odnosu na sve ono što se priprema protiv našeg naroda”, istakao je Vučić.

Rekao je da ne zna sve detalje u vezi sa tim hapšenjem.

„Ne znam sve detalje, ali znam da imaju kroz svedočenje nekog od zaštićenih a okrivljenih, što je kombinovano sa onim što je dobijeno preko ’Skaj’ aplikacije, jasne i nedvosmislene dokaze. Ti  ljudi su uglavnom vezani za pripreme i pokušaje ubistava i najteža dela u vezi sa  narkoticima. Za neka od tih lica znam da je reč o ubicama koje su želele sladostrasno neki moju smrt, a neki čak i smrt moje dece”, rekao je Vučić. I neke druge su stavljali na tu listu i sada imamo i dokaze, naveo je Vučić i dodao da je reč o interesantnim ljudima.

Ubistvo Šarca

Na Aleksandra Šarca je pucano na parkingu u Tržnom centru „Ušće” 17. oktobra 2020. u Beogradu. Šarac je preminuo od posledica ranjavanja 26. oktobra u u Urgentnom centru.

Zbog ovog ubistva u Budvi je uhapšen Kraljevčanin Lazar Ilić. On je, prema sumnjama beogradske policije, iz pištolja sa prigušivačem pucao na Šarca.

Inače, Šarac je, prema napisima medija, bio pripadnik „Pink pantera”, međunarodne bande pljačkaša dijamanata po juvelirnicama u Evropi. Svedok-okrivljeni Srđan Lalić je na sudu ove nedelje rekao da je ubistvo Šarca organizovao Nikola Vušović. Lalić je detaljno opisao kako su Šarca pokušavali da namame u kuću u Ritopeku preko „Skaj” telefona „škaljarca” Mila Radulovića Kapetana, kog su Belivuk i Miljković oteli u Crnoj Gori. Međutim, Šarac nije naseo, ali su oni nastavili da ga prate kako bi ga ubili.

Likvidacija Ristića

Crnogorski državljanin Dragan Ristić Čađa je ubijen 10. septembra 2020. godine u beogradskom naselju Kaluđerica. Napadač mu je pucao u glavu i grudi, u blizini kuće u kojoj je živeo. Ubica je svojim automobilom udario Ristićev kako bi ga naveo da izađe iz vozila, a potom pucao u njega.

Vuk U. sa Petlovog brda osumnjičen je da je ubio Dragana Ristića dok je Filip I.  iz Bloka 45 uhapšen zbog sumnje da je nabavio dva automobila koji su korišćeni u zločinu.

Prema napisima medija, Ristić je imao krivični dosije. Poreklom je iz Berana, i bio je vlasnik jednog poznatog restorana i firme koju u vlasništvu ima 17 godina. Navodno je bio kum sa Željkom Rutovićem, koji je osuđivan za napad na Predraga Rankovića Peconija.

Nestanak Halabrina

Aleksandar Halabrin iz Janošika kod Alibunara nestao je 20. marta 2020. godine na Banjici u Beogradu. Njegovo telo nađeno je mesec dana kasnije u mestu Parcani kod Sopota. Tokom istrage je utvrđeno da je mladić ubijen iz vatrenog oružja. Halabrin se družio sa Lazarom Vukićevićem, za čiju otmicu i ubistvo se terete Belivuk i njegov klan, a bio je blizak sa Nenadom Alibegovićem zvanim Alibeg, nekadašnjim vođom navijačke grupe „Zabranjeni”.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading