AKO KOLJAČ NEŠTO PREĆUTI, OTPADA NAGODBA Srđan Lalić je četvrti član klana koji se nagodio sa Tužilaštvom
Foto: Alo.rs

Programer Srđan Lalić (36), pripadnik klana Veljka Belivuka koji je okrivljen u procesu protiv ove ekipe, četvrti je čovek koji se nagodio sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da za kaznu od 18 godina zatvora svedoči o svim zločinima klana. Lalić će morati da ispriča sve, a ako prećuti ijedan detalj, otpašće njegova nagodba, što je uspaničilo Belivuka! 

Kako saznajemo, Lalić je spreman da pred sudom ispriča kako su pripadnici ozloglašenog klana ubijali ljude, ko je to od njih tražio, koji su bili motivi i ko je tačno imao koju ulogu u grupi.

Veljko Belivuk

Foto: Alo.rs

Velja Nevolja foto: Vladimir Marković

- Sporazum koji su potpisala četvorica okrivljenih sa Tužilaštvom za organizovani kriminal obuhvata klauzulu u kojoj se navodi da ukoliko oni nešto prećute ili pokušaju da sakriju, sporazum će biti nevažeći. Po sporazumu, tek će se na kraju suđenja, u zavisnosti od spremnosti okrivljenih da dokažu svoje svedočenje i iznesu svoja saznanja o ubistvima i kriminalnih radnjama klana, biti doneta dogovorena zatvorska kazna - navodi izvor.

AKO KOLJAČ NEŠTO PREĆUTI, OTPADA NAGODBA Srđan Lalić je četvrti član klana koji se nagodio sa Tužilaštvom

Foto: Shutterstock

foto: shutterstock

Nasmejani Veljin koljač

Lalić je, prema navodima optužnice, bio jedan od najbližih saradnika Belivuka i Miljkovića, takoreći njihov čovek od poverenja. Učestvovao je u ubistvima Aleksandra Gligorijevića, Gorana Veličkovića, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje, za koje se sumnjiči taj klan. Takođe, bio je među ključnim ljudima u mučenju njihovih žrtava. U javnosti je poznat po slici s Belivukom na kojoj se smeje dok drži glavu ubijenog. Tada je u dobio nadimak Veljin koljač. Završio je IT fakultet, a tokom ispitivanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal, kao i u MUP-u Srbije, naveo je da je nezaposlen, ali da trguje bitkoinima na berzi i da mesečno zarađuje oko 1.300 evra. Do sada nije bio osuđivan.

 

Protiv ekipe Veljka Belivuka postoje brojni dokazi, a iskazi svedoka-saradnika biće od velike važnosti kako bi se sve otkrilo o njihovim zlodelima.

- Istražni organi poseduju nebrojene dokaze protiv klana koji zasad obuhvata 30 okrivljenih. Postoje saznanja, slike monstruoznih zločina, DNK tragovi... ali uvek znači informacija više kao i predočeni dokaz za to što tvrde. Lalić, osim što je u klanu zauzimao visoko peto mesto i učestvovao je, kako se sumnja, u najmanje pet ubistva, bio je zadužen i da obezbeđuje telefone s aplikacijom Skaj za šifrovanu komunikaciju, registruje hosting i pere novac, jer je trgovao bitkoinima. Upravo taj podatak da je trgovao bitkoinima je bitan, jer se sumnja da je Belivuk veću količinu novca prebacio u kriptovalutu uz Lalićevu pomoć. Kako se veruje, on može da otkrije gde se novac nalazi, što je uspaničilo Belivuka i njegovu armiju - kaže izvor. Prema rečima izvora, tužilaštvo je pristalo na nagodbu, jer se Lalić sam ponudio pre nešto više od mesec dana za saradnju. Pošto zna skoro sve, ponudio je i još pregršt novih dokaza .

Sporazum sklopio i stražar

Zatvorski stražar Željko Kodžić sklopio je sporazum i priznao krivicu za nezakonito držanje oružja, na osnovu kojeg bi trebalo da bude osuđen na dve godine i dva meseca zatvora. Uhapšen je 4. februara 2021, a u toku istrage priznao je da je Veljka Belivuka i njegovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića upoznao dok su bili u pritvoru Centralnog zatvora.

- Tek po proveri Lalićevih tvrdnji i pregledom dokaza, tužilaštvo je odlučilo da s njim sklopi sporazum. Naglašavam, tek kada su provereni novi dokazi i informacije, dogovoreno je da dobije povlašćeni status i spase se najstrože kazne. Njegovo istupanje, jer mnogo zna, dodatno je iznerviralo i uplašilo optužene Belivuka i Miljkovića. Nadali su se da će osporiti deo dokaza, a to su pribavljene fotografije s aplikacije Skaj. Međutim sada su postali svesni da je tužilaštvo dobilo još novih neoborivih dokaza, pa razmatraju šta im je činiti. U ovom slučaju pokazalo se da su istražni organi korak ispred okrivljenih. Zbog toga nije isključeno da se još optuženih jave i ponude se da dobiju status svedoka-saradnika - rekao je izvor.

Podsetimo, Bojan Hrvatin je prvi pripadnik klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji je odlučio da u tužilaštvu ispriča sve što zna o zločinima u zamenu za blažu kaznu. Okrivljeni saradnik Hrvatin, koji je ranije osuđivan za ubistvo navijača 2005, detaljno je ispričao tužilaštvu kako su izvršena četiri od pet ubistava u Ritopeku za koja je optuženo ukupno 13 pripadnika grupe, među kojima je i on

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading