SINOVI MONTRUMI NA IDENTIČAN NAČIN UBILI SVOJE RODITELJE  Miloš i Ilija neće izbeći život iza rešetaka
Foto: Facebook

Njih dvojica trenutno se nalaze na istom mestu - u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, a veštaci psihijatri će utvrditi da li su oni sposobni za suđenje ili ne.

Podsetimo, Ignjatović je osumnjičen da je 21. marta hicima iz puške presudio roditeljima Andreji (72) i Gordani (62) na porodičnom imanju u Kusatku kod Smederevske Palanke, a potom se svukao go i ponavljao da je "Bog i Isus Hrist".

On zbog psihičkog stanja nije ispitan pred Višim tužilaštvom u Smederevu, ali mu je određen pritvor i odmah je sproveden u Specijalnu zatvorsku bolnicu. Ilija Glišović iz čačanskog naselja Atenica, prošlog petka je zaklao oca Milana (58), majku Slađanu (50) i dedu Sretena (87).

Posle zločina ponašao se maltene isto kao i Miloš, odnosno nije izneo odbranu i odmah je upućen u zatvorsku bolnicu.

 Oba mladića osumnjičena za ubistvo roditelja biće veštačena i utvrdiće se da li su u trenutku izvršenja zločina bili uračunljivi.

Dvojica mladića su napala trećeg i zadala mu više uboda - Alo.rs

Ako se dokaže da su bili neuračunljivi, njima bi umesto doživotne robije, koja je maksimalna propisana kazna za teško ubistvo, mogla biti dosuđena mera obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi.

Presude u Srbiji

Osuđeni na meru obaveznog lečenja

U Srbiji je i ranije bilo slučajeva da optuženi za najteže zločine umesto zatvorske kazne, dobiju obaveznu meru lečenja u psihijatrijskoj ustanovi. Među njima nalazi se i masovni ubica Nikola Radosavljević, poznat po devetostrukom ubistvu u Jabukovcu, ali i Danijel Jakupek iz Banovaca, koji je ubio dečaka Luku Opačića i njegovog ujaka Vasilija.

- Radosavljević je u julu 2007. u Jabukovcu ubio devetoro i ranio dvoje, živeći u ubeđenju da je pod dejstvom crne magije.

Pokušao je samoubistvo, ali je preživeo i umesto maksimalne kazne osuđen je na doživotno lečenje.

Jakupek je, iste godine iskasapio svog druga Vasilija i njegovog sestrića Luku, spakovao ih u kese i bacio u Dunav.

Uhapšen je početkom septembra iste godine, a kasnije mu je određena mera doživotnog lečenja. Na spisku osuđenih na obaveznu meru lečenja nalazi se i majka (33) koja je pre četiri godine u Leskovcu kroz prozor bacila svog tromesečnog sina.

Advokat Nebojša Milosavljević objašnjava da se posle svakog ubistva psihijatrijski veštači osumnjičeni, kako bi se utvrdila njihova uračunljivost i sposobnost da shvati dela koja je učinio.

- Osoba može biti uračunljiva, smanjeno uračunljiva i bitno smanjeno uračunljiva, što naravno ima efekta na izricanje krivične sankcije. Kada su u pitanju ljudi skloni opijatima, njihova uračunljivost je već kompromitovana, ali komisije stručnjaka su tu da daju procenu - kaže Milosavljević i nastavlja:

- Iako su izvršili dela za koja je propisana maksimalna zatvorska kazna, oni mogu biti osuđeni na meru lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi, ako se pokaže da su bili neuračunljivi.

Mladić je zadobio više ubodnih rana oštrim predmetom - Alo.rs

U teoriji, postoji mogućnost da osoba koja je umesto zatvorske kazne dobila meru lečenja kroz određeni vremenski period, kada se utvrdi da je zdrava, izađe na slobodu, ali u praksi se to ne dešava tako često, naročito kada se radi o izvršiocima dva ili tri ubistva - zaključuje Milosavljević.

SZB

445 osoba na lečenju U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da se na psihijatrijskoj meri čuvanja i lečenja trenutno nalazi 445 osoba. Neki među njima, navode, osuđeni su i na zatvorske kazne. Kako objašnjavaju, osobi koja je jednom osuđena na meru čuvanja i lečenja, ova mera može biti i ukinuta.

Miloš Ignjatović, kao i Ilija Glišović, imao je problema sa narkoticima, a istraga je pokazala da je zločin izvršio pod dejstvom opijata.

- Njemu je tokom prve noći u pritvorskoj jedinici više puta pozlilo, pa je vođen i kod lekara, a sutradan je prevezen u bolnicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading