SRBIJA I EUROPOL RAZORUŽALI MAFIJU Veliki udarac za kriminalne klanove u međunarodnoj operaciji Konversus
Europol

Srpska policija je u saradnji s Europolom u međunarodnoj operaciji zaplenila 1.534 komada oružja, koje je iz Turske uvezeno u ostale zemlje EU.

Kako je saopšteno, zaplenjeni pištolji i puške koriste se za ispaljivanje boja, ali se kriminalci sve više odlučuju za njih jer se lako mogu konvertovati za ispaljivanje bojeve municije.

Europol

 

- Veruje se da je upravo takvo oružje korišćeno za ubistvo holandskog kriminalističkog reportera koji je izrešetan u Amsterdamu u julu prošle godine. Ovu operaciju, poznatu pod imenom „Konversus“, vodila je rumunska nacionalna policija u okrivu Evropske multidisciplinarne platforme protiv kriminalnih pretnji. Akciju je koordinirao Europol između 13. i 17. decembra 2021. godine – navodi se u saopštenju Europola.

Rezultati operacije

260 kuća je pretreseno u akciji

17.464 komada municije zaplenjeno

6.550 kilograma pirotehničkih sredstava nađeno

Ovo oružje, kako je dalje objašnjeno, obično se kupuje po niskoj ceni na legalnim tržištima, pre nego što se ilegalno proda u druge zemlje, gde je potrebna kontrola za nabavku, uvoz i posedovanje takvog oružja.

Europol

 

- Rumunska policija je u saradnji s ostalim kolegama iz više država radila na identifikaciji kupaca i dilera oružja. Prikupljene informacije kasnije je analizirao Europol da bi otkrio sumnjive transakcije i prekinuo lanac krijumčarenja oružja - objašnjeno je iz Europola.

Učestvovalo 29 zemalja

U ovoj koordinisanoj akciji, osim policija iz Rumunije, Srbije i Bugarske, učestvovale su i njihove kolege iz sledećih zemalja:

- Belgija

- Kipar

- Češka

- Nemačka

- Danska

- Estonija

- Grčka

- Španija

- Francuska

- Finska

- Hrvatska

- Mađarska

- Litvanija

- Luksemburg

- Letonija

- Holandija

- Poljska

- Portugal

- Švedska

- Albanija

- Bosna i Hercegovina

- Švajcarska

- Norveška

- Crna Gora

- Severna Makedonija

- Ukrajina

Komentari (0)

Loading