lisice
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Hapšenja su izvršena u saradnji sa nemačkom, francuskom i belgijskom policijom, prenosi Rojters.

"Istraga se fokusirala na iračko-kurdsku mrežu osumnjičenu za šverc bliskoistočnih i istočnoafričkih migranta iz Francuske u Veliku Britaniju uz korišćenje čamaca na naduvavanje niskog kvaliteta", saopštila je agencija za sprovođenje zakona EU.

Osumnjičeni za istragu, pokrenutu krajem 2022, organizovali su kupovinu, skladištenje i transport čamaca na naduvavanje, uglavnom kineskog porekla, koje su kasnije koristili da prokrijumčare migrante sa plaža u blizini francuskog grada Kale do obala Britanije.

U proseku, članovi ove organizacije bi u čamcima za maksimalno 10 putnika prevezli 50 migranata, naplaćujući između 1.000 i 3.000 evra po osobi, saopštio je Europol.

Belgijsko savezno tužilaštvo saopštilo je u zasebnoj izjavi da je Talas, operativna grupa koja stoji iza hapšenja, pretresla 28 lokacija u Nemačkoj i zaplenila 24 čamca na naduvavanje, velike količine nautičke opreme, 60 elektronskih uređaja, oružja i nekoliko hiljada evra u gotovini.  

Oko 900 nemačkih policajaca je učestvovalo u operaciji, dodato je u saopštenju. Ranije ovog meseca, granična agencija EU Fronteks saopštila je da je ilegalna imigracija u blok iz zapadne Afrike porasla više od 10 puta.  

Fronteks je istakao da očekuje da će ukupan broj dolazaka dodatno porasti 2024. i da je potpuno zaustavljanje kretanja ljudi nemoguće.

Alo/Tanjug

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading