Službeno oružje pripadnici MUP vraćaju kada odu u penziju, ali pod određenim uslovima pištolj mogu da zadrže
Foto: Alo!/Masanori Jošida

Rad nakon penzionisanja je zakonit, ali postavlja se pitanje šta se dešava sa službenim oružjem pripadnika MUP koje je koristio tokom svoje karijere.

Odgovor MUP-a je jasan - službeno oružje, kao i legitimacija moraju se vratiti kada prestane radni odnos.

- Policijski službenici kojima prestaje radni odnos zbog odlaska u penziju, pre odlaska u penziju razdužuju službeno, oružje službenu legitimaciju i sve ostalo čime su tokom radnog odnosa bili zaduženi. U tom smislu, policijski službenici koji su penzionisani nemaju pravo da sa sobom nose službeni pištolj i koriste službeno oružje jer isti razdužuju prilikom odlaska u penziju - odgovoreno je za Telegraf.rs u MUP.

Međutim, postoji mogućnost da pripadnik MUP dobije novo, ili u izuzetnim slučajima zadrži i službeno oružje, ali tada se radi o prigodnoj nagradi, koju, inače, od MUP može da dobije i neko ko nije bio njihov pripadnik, ali je imao određene zasluge.

- Policijskim službenicima MUP-a kojima prestane radni odnos zbog odlaska u penziju, mogu prilikom odlaska u penziju, dobiti prigodnu nagradu u skladu sa Pravilnikom o nagradama i priznanjima u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- Član 4. navedenog Pravilnika propisuje da prigodna nagrada predstavlja nagradu koja se može dodeliti za dugogodišnji savestan i profesionalni rad zaposlenom tokom trajanja radnog odnosa, zaposlenom prilikom odlaska u penziju, zaposlenom kome sporazumno prestaje radni odnos u Ministarstvu, kao i pojedincu van Ministarstva za izuzetan doprinos i postignute rezultate u oblasti unutrašnjih poslova, odbrane i bezbednosti. Prigodna nagrada dodeljuje se u vidu poklona oružja ili druge pokretne stvari u vidu ručnog sata, bodeža ili sablje.

- Oružje se može dodeliti ako su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana i uslovi predviđeni propisima o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Ako se kao prigodna nagrada dodeljuje oružje, zaposlenom prilikom odlaska u penziju ili zaposlenom kome je sporazumno prestao radni odnos u Ministarstvu, izuzetno se može dodeliti osnovno službeno oružje kojim je bio zadužen - odgovaraju u MUP.

Ipak, uprkos detaljnim odgovorima na to kako bivši pripadnik MUP može od ovog ministarstva da dobije oružje, nismo dobili odgovore na pitanje da li ima pravo da sa sobom nosi službeni pištolj, iako više nije aktivni pripadnik MUP. 

Takođe, da li je to pravo i na koji način ograničeno, u kojim slučajima se ono suspenduje ili ukida i u koju svrhu penzionisani pripadnici MUP imaju pravo da koriste službeno oružje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading