Spiralna galaksija
Profimedia
Spiralna galaksija

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Tamna materija je to ime dobila je se ne može videti, ali naučnici znajud a ona postoji na osnovu posmatranja njenog uticaja na kretanje nebeskih vidljivih tela, poput zvezda.

Naučnici takođe pretpostavljaju da tamne materije ima svuda, odnosno širom univerzuma.

Ali...

Astronomi s Univerziteta Jejl, Piter van Dokum i njegove kolege, otkrili su veliku i staru galaksiju s relativno malim brojem zvezda. Ono što je čudno, jeste da se zvezde kreću bez vidljivog uticaja tamne materije, navodi se u koaj je objavljena u časopisu "Nature".

Ovo otkriće, ipak, ma koliko delovalo čudno, neće potresti temelje astrofizike. Ono će, naime, a kako kažu naučnici, pomoći da se usled nedostatka tamne materije dokaže njeno postojanje.

Astronom Stejsi Mekgo, koja nije bila dio istraživačkog tima, ovo je otkriće nazvala "intrigantnim" i dodala da je riječ o "čudnoj galaksiji".

Van Dokum inače proučava difuzne (prostorno ogromne) galaksije s malim brojem zvezda, zbog kojih su i on i njegov tim napravili svoj teleskop "Dragonflaj", pomoću kojeg su pronašli galaksiju u sazvežđu Kit, veliku kao naš Mlečni put ali sa samo jedan odsto njegovih zvezda.

Merenjima brzine kretanja zvezdanih jata zaključili su da je to brzina koja se ostvaruje kada nema tamne materije, a merenjem ukupne mase galaksije utbrdili su da je u celini čine zvezde.

Drugi naučnici, nezavisno od stava o samoj tamnoj materiji, ne dovode u pitanje njihove kalkulacije, ali smatraju da su rezultati zbunjujući.