Kompjuter, računar
Shutterstock
Kompjuter, računar

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prilikom kupovine računara jedno od najčešćih pitanja svakog laika je koji da kupi. Na tržištu postoji mnogo modela i brendova uređaja, pa je vrlo važno da odredite kakve zadatke vaš kompjuter treba da obavlja. 

Postoji nekoliko kategorija korisnika: poslovni korisnik, kućni korisnik i gejmer. Često se roditelji iznenade kada saznaju da njihovim mališanima za igrice treba najskuplja mašina iz cenovnika. Razlog je što su 3D igrice najzahtevniji softver. Što je igrica novija, to joj treba jači kompjuter.

Kategorije računara

Računari s velikim mogućnostima napravljeni su pretežno za gejmere, kao i za ljude koji u poslu koriste veoma zahtevne softvere (inženjeri, arhitekte, dizajneri...) i takvi računari su prilično skupi. Važna pravila kod proizvođača su funkcionalnost i forma koje su puno bitniji od postizanja prihvatljivije cene. Evo na koje komponente treba da obratite pažnju kada kupujete jedan ovakav kompjuter:

- CPU (procesor koji utiče na brzinu učitavanja programa, video-igrica i brzinu samog operativnog sistema): Core i7 procesor ili bolji
- RAM (radna memorija koja omogućava da se radi više stvari odjednom): 16GB RAM-a ili više
- Storage (memorija u kojoj se čuvaju podaci): 250 GB SSD ili više

Šta je s memorijom?

Često ćete čuti da je memorija važnija od procesora. Ovo je velikim delom istina, pogotovo uzmemo li u obzir da većina korisnika upotrebljava strahovito malo procesorske snage i u celosti se oslanjaju na memoriju. Prema nekim standardima, 8 GB je minimum za bilo koji sveobuhvatni računar, dok je 16 GB savršena količina za ugodno surfovanje i rad u nekoliko zahtevnijih aplikacija odjednom

Ako želite solidne mogućnosti, a niste spremni da potrošite puno novca, na raspolaganju vam je širok spektar računara koje možete kupiti po nižim cenama. Ovaj tip kompjutera nije možda najjači na tržištu, ali imaju dovoljno snage za kućnu upotrebu i neku vrstu lakšeg posla. Ono šta treba da gledate ukoliko vas zanima ovakav model jeste:

- CPU: Core i5 procesor
- RAM: 8 GB RAM-a
- Storage: 250 GB SSD

Računari s ograničenim brojem mogućnosti napravljeni su za kućnu upotrebu i za korisnike kojima je kompjuter potreban veoma retko ili za najjednostavnije zadatke - poput slanja elektronske pošte, onlajn kupovinu, surfovanje po internetu i manje zahtevne igrice. Tada računar birajte prema sledećim specifikacijama:

- CPU: Core i3 procesor
- RAM: 4-8 GB RAM-a
- Storage: 120 do 250 GB SSD ili više

Kompjuter, računar

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Koliko mi giga treba?

Hard diskovi služe za smeštanje podataka i omogućavaju njihovo čuvanje. Većina ljudi je čula za „hard diskove“ koji imaju oznaku HDD. Oni su bili standard za većinu računara do pre nekoliko godina. Međutim, u poslednje vreme, sve češće možemo čuti za SSD diskove, odnosno „Solid State Drive“ diskove. Za razliku od HDD diskova, SSD diskovi nemaju pokretnih delova i možda je najlakše da ih shvatite kao velike USB flešove. Činjenica je da, kakav god računar kupovali, želećete da kupite onaj koji ima SSD disk. To će možda podignuti cenu kompjutera, ali SSD omogućava daleko brže i elegantnije učitavanje operativnog sistema i brojnih aplikacija.

Kompjuter, računar

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Procesor aždaja ili ne?

Što se tiče samog procesora, većina računara ima ugrađen procesor iz „Intela“. Ako krenemo da ih upoređujemo po snazi, na dnu lestvice imaćemo Core i3 - stvoren za nezahtevne korisnike ili one koji ne raspolažu velikom količinom novca. Druga klasa su Core i5 procesori, a Core i7 su procesori velikih mogućnosti, koje često nalazimo u najjačim računarima.

Lep izgled ne znači i kvalitet

Ukoliko želite lakši ili tanji računar, pripremite se da platite više, ali to vam ne garantuje da ćete za uloženi novac dobiti i bolje mogućnosti.