ROBOT
Shutterstock
ROBOT

Shutterstock

ROBOT, Foto: Shutterstock

Desetine "mrtvih jezika" smatraju se izgubljenim ili zapise na njima više nije moguće dešifrirati jer nema podataka o samom jeziku koji bi pomogli u razumevanju.

Iako se "mrtvim jezicima" bave većinom akademici, njihovo dešifriranje trebalo bi biti važno svima jer ne znamo kakva bogatstva znanja možda skrivaju.

magija, knjiga, moć

shutterstock

magija, knjiga, moć, Foto: shutterstock

Zato su se istraživači na MIT-u odlučili da pomoć potraže u veštačkoj inteligenciji. Tačnije, razvili su novi sistem mašinskog učenja koji je pokazao da može automatski dešifrovati "mrtav jezik", a da mu za to nije potrebno dodatno znanje o tome kakva je povezanost tog i nekog drugog jezika. Osim toga, sistem može analizom pronaći veze između jezika koje naučnici dosad nisu uspeli povezati.

Kako ističu sa MIT-a, glavni im je cilj da sistem uspe dešifrovati "mrtvi jezik" koji naučnicima zadaju glavobolje godinama jer dosad nisu uspeli povezati taj jezik ni sa jednim postojećim. Uspeu li u svojoj nameri, to bi naučnicima moglo otvoriti vrata velikog "izgubljenog" znanja koje pokušavaju otvoriti godinama.

Pročitajte: