GRUPA B! Sećanje na Jugoslaviju i 1992. godinu, "starac" Puki i da li je konačno došlo vreme za Belgiju?
Tanjug/Ap

 

Alo predstavlja reprezenatcije učesnice Evropskog prvenstva u fudbalu.

Od početka Evropskog prvenstva deli nas nešto više od 24 sata. Veliki spektakl samo što nije počeo. Euforija u Srbiji nije toliko velika s obzirom da "orlovi" nisu uspeli da se domognu smotre najboljih na Starom kontinentu, ali to ne znači da se narednih mesec dana neće pričati isključivo o fudbalu.

Alo je za vas spremio predstavljanje svih reprezentacija koje će pokušati da se domognu trofeja, a ovoga puta posvetićemo pažnju grupi B u kojoj se nalaze Danska, Finska, Belgija i Rusija. Pa počnimo redom.

Danska - tiha patnja Jugoslovena i sećanje na 1992.

GRUPA B! Sećanje na Jugoslaviju i 1992. godinu,

Tanjug/Ap

 

Uvek prisutni na velikoj sceni, ali retko kada dođu do zapaženog rezultata. Reprezentacija Danske u najjačem sastavu dočekuje početak Evropskog prvenstva. Selekcija predvođena selektorom Kasperom Hjulmandom pokušaće da napravi iznenađenje i prvi put posle 2004. godine uradi nešto više od igranja u grupnoj fazi.

Fudbalski zaljubljenici, naročito oni sa prostora bivše Jugoslavije sećaju se 1992. godine i sankcija zbog kojih naša reprezentacija nije mogla da učestvuje na Evropskom prvenstvu. Naše mesto zauzeli su Danci koji su kasnije postali šampioni Evrope.

Od tada pa do danas Danska je 2004. godine u Portugalu pretila da ponovi taj uspeh, ali je stala u četvrtfinalu. Pre toga 1984. igrali su polufinale, a 1964. završili su kao četvrti na svetu. Prilično dobar uspeh, zar ne? Kao da se ne posvećuje dovoljno pažnje Dancima i baš tu je i njihova snaga.

Sastav Danske

Spisak igrača:

Golmani: Kasper Šmajhel (Lester), Fredrik Rjonov (Šalke), Jonas Lesl (Midtjiland)

Odbrana: Simon Kjer (Milan), Andreas Kristensen (Čelsi), Janik Vestergard (Sautempton), Joakim Mele (Atalanta), Jens Striger Larsen (Udineze), Joakim Andersen (Fulam), Danijel Vas (Valensija), Matijas Zanka (Kopenhagen), Nikolaj Bojlesen (Kopenhagen)

Vezni red: Kristijan Eriksen (Inter), Tomas Dilejni (Borusija Dortmund), Pjer Emil Hejberg (Totenhem), Kristian Norgor (Brentford), Matijas Jensen (Brentford), Anders Kristijansen (Malme), Robert Skov (Hofenhajm), Mikel Damsgard (Sampdorija)

Napad: Martin Brejtvejt (Barselona), Jusuf Poulsen (Lajpcig), Jonas Vind (Kopenhagen), Kasper Dolberg (Nica), Andreas Korenlijus (Parma), Andreas Skov Olsen (Bolonja)

Selektor: Kasper Hjulmand

Finska - istorija je već ispisana

GRUPA B! Sećanje na Jugoslaviju i 1992. godinu,

EPA

 

Još jedna skandinaska zemlja našla se u grupi B na Evropkom prvenstvu. Po prvi put u istoriji ove male zemlje, Finska se našla među 32 najbolje selekcije na Starom kontinentu i to sasvim zasluženo.

Pobede protiv Bosne i Hercegovine i Grčke i sasvim dobre partije protiv Italijana osigurale su Fincima drugo mesto na tabeli kvalifikacija i odveli ih na prvo njihovo veliko takmičenje.

Selekcija sačinjena uglavnom od prekaljenih asova pokušaće da iznenadi. Stamena odbrana biće glavni adut Finaca, a pored defanzive sve oči biće okrenute ka čuvenom Temu Pukiju, napadaču Norič sitija i uskoro najboljem strelcu u istoriji ove države. Koliko oni zaista mogu u grupi sa dosta jačim selekcijama od sebe, veliko je pitanje, ali nema sumnje da nikome neće biti lako protiv njih.

Sastav Finske

Golmani: Lukas Hradecki (Bajer Leverkuzen), Jese Joronen (Breša), Ansi Jakola (Bristol Rovers)

Odbrana: Tomas Lam (Zvole), Paulus Arajuri (Pafos), Jere Uronen (Genk), Juhani Ojala (Vejle), Sauli Vajsanen (Kjevo), Nikolaj Alho (MTK), Danijel O’Šonesi (HJK), Niko Hamalajnen (KPR), Leo Vajsanen (Elfsborg), Robert Ivanov (Varta Poznanj)

Vezni red: Jasin Asenun (Lahti), Oni Valakari (Pafos), Piri Soiri (Esbjerg), Fredrik Jensen (Augzburg), Joni Kauko (Esbjerg), Glen Kamara (Rendžers), Rasmus Šiler (Đurgarden), Tim Sparv (Larisa)

Napad: Temu Puki (Norič), Lasi Lapalajnen (Montreal), Markus Fors (Brentford), Joel Pohjanpalo (Union Berlin)

Selektor: Marku Kanerva

Belgija - da li je konačno došlo vreme za trofej?

GRUPA B! Sećanje na Jugoslaviju i 1992. godinu,

EPA

 

Posle toliko godina čekanja, možda je konačno došlo vreme da trofej ode u Belgiju. Trenutno prvoplasirana selekcija na FIFA rang listi želi da opravda taj uspeh i naplati godine truda.

Sigurno najjača generacija "đavola", možda i u istoriji Belgije kojoj nedostaje zlato kako bi iskoristila punu snagu svojih pulena. Pored Francuske i Engleske, Belgijanci važe za najvećeg favorita na ovogodišnjem šampionatu.

Roviti Kevin de Brujne, Romelu Lukaku koji je imao sezonu za pamćenje, prežaljeni Eden Azar i "neki novi klinci" imaju šansu koja se ne pruža tako često. Nakon što su postali treći na svetu 2018. godine, sada je vreme da naprave korak dalje.

Sastav Belgije

Golmani: Tibo Kurtoa (Real Madrid), Simon Minjole (Klub Briž), Mats Sels (Strazbur)

Odbrana: Tobi Aldervejreld (Totenhem), Dedrik Bojata (Herta), Džejson Denajer (Lion), Tomas Vermalen (Kobe), Jan Vertongen (Benfika), Timoti Kastanj (Lester), Toma Menije (Borusija Dortmund)

Vezni red: Kevin de Brujne (Mančester Siti), Leander Dendonker (Vulverhempton), Denis Pret (Lester Siti), Juri Tilemans (Lester), Hans Vanaken (Klub Briž), Aksel Vitsel (Dortmund), Janik Karasko (Atletiko Madrid), Naser Šadli (Istanbul Bašakšehir), Eden Azar (Real Madrid), Dris Mertens (Napoli), Torgan Azar (Borusija Menhengladbah)

Napad: Žeremi Doku (Ren), Leandro Trosar (Brajton), Miši Batšuaji (Kristal Palas), Romelu Lukaku (Inter), Kristijan Benteke (Kristal Palas)

Selektor: Roberto Martinez

 

Rusija - umeju li Rusi van Rusije?

GRUPA B! Sećanje na Jugoslaviju i 1992. godinu,

Tanjug/Ap

 

Domaćin prošlog Svetskog prvenstva biće domaćin i grupe B jer će se utakmice pored Kopenhagena igrati i u Sankt Petersburgu. Rusija važi za selekciju koja je spremna svima da pomrsi račune, ali je i te kako sposobna da recimo izgubi od Finske.

Biće jako zanimljivo videti ko će pored, očekivano Belgijanaca, iskočiti u prvi plan. Znajući da tri selekcije prolaze u narednu fazu, za očekivati je videti i Ruse u narednoj fazi takmičenja. Do Evropskog prvenstva stigli su prilično ubedljivo, ako se ne računaju porazi od nepogrešivih Belgijanaca, pa će imati priliku da im se revanširaju.

Mogli su Rusi da na Evropsko prvenstvo krenu sa novim selektorom, a za to je umalo bila zaslužna Srbija. "Orlovi" su krajem 2020. godine savladali "Zbornjaju" sa čak 5:0 u Beogradu i tada se glasno govorilo o smeni Stanislava Čerčesova, ali je iskusni stručnjak "preživeo" i dobio poverenje da vodi selekciju tokom šampionata Evrope.

Sastav Rusije

Golmani: Juri Djupin (Rubin), Matvej Safonov (Krasnodar), Anton Šunin (Dinamo Moskva)

Odbrana: Georgi Džikija (Spartak Moskva), Igor Divejev (CSKA Moskva), Juri Žirkov (Zenit), Vjačeslav Karavajev (Zenit), Fjodor Kudrjašov (Antalija), Andrej Semjonov (Ahmat), Mario Fernandes (CSKA Moskva)

Vezni red: Dmitri Barinov (Lokomotiva Moskva), Rifat Žemaledinov (Lokomotiv Moskva), Maksim Muhin (CSKA Moskva), Aleksandar Golovin (Monaco), Danil Fomin (Dinamo Moskva), Roman Zobnin (Spartak Moskva), Aleksej Jonov (Krasnodar), Daler Kuzjajev (Zenit), Andrej Mostovoj (Zenit), Magomed Ozdojev (Zenit), Denis Makarov (Rubin), Aleksej Mirančuk (Atalanta), Denis Čerišev (Valensija)

Napad: Artjom Dzjuba (Zenit), Anton Zabolotni (CSKA Moskva), Aleksandar Sobolev (Spartak Moskva)

Selektor: Stanislav Čerčesov

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading