Ušteda
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Petočlana porodica Petrović godinama muči muku sa velikim izdacima, a sada su odlučili da troškove pokušaju da svedu na minimum i uštede što više.

Rođak Petrovića im je dao odlične savete kako da troškove svedu na minimum, a da odricanja ne budu prevelika.

Rekao im je da mogu da iskoriste subvenciju države za energetsku efikasnost tako što će izolovati svoj dom, a time i sačuvati kućni budžet, kao i čist vazduh u svom rodnom gradu. 

- Mnogo nam je pomogao! Rekao nam je da solarni paneli od 6kw mogu nadomestiti potrošnju domaćinstva, termoizolacija krova - i da to pravi uštedu od oko 25%. Predložio nam je i zamenu ložišta - i to je ušteda oko 30%. Kaže, termoizolacija zidova - donosi takođe uštedu oko 30%, a ugradnja toplotne pumpe je ušteda oko 70%. Predložio je i zamenu stolarije koja igra ključnu ulogu, a koja donosi uštedu oko 20%. Sve ovo je moguće, samo je potrebno da se prijavimo i dobićemo šansu da imamo manje račune i veći komfor. Dao nam je i letak na kome je sve oko prijave taksativno objašnjeno:

KORAK 1: Preuzeti prijemni obrazac na sajtu opštine/grada, ili u prostorijama opštine/grada.

KORAK 2: Pozvati jednog od ponuđenih dobavljača sa sajta opštine/grada kako biste dobili predračun za radove koje želite sprovesti u svom domaćinstvu da bi ga energetski unapredili

KORAK 3: Fotokopirati račun za struju za neki od prethodnih meseci (morate imati potrošnju veću od 30kwh)

KORAK 4: Očitati ličnu kartu

KORAK 5: Pripremiti kopiju dokaza o vlasništu i legalnosti objekta za koji konkurišete

KORAK 6: Popunjeni i potpisani prijavni obrazac i prateću dokumentaciju dostaviti u zatvorenoj koverti sa naznakom: "Prijava za javni konkurs za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova - ne otvarati", sa punom adresom pošiljaoca na poleđini koverte (lično na pisatnici grada/ opštine ili preporučenom poštom). 

Kako je u pitanju višečlana porodica, korišćenje automobila je svakodnevnica, a s obzirom na visoke cene goriva, rođak Janko im je otkrio neke trikove u toku vožnje uz pomoć kojih će automobil manje trošiti.

- Pre svega, počeli smo da idemo našim kolima na posao svaki drugi dan. Imamo dogovor sa kolegom koji živi blizu nas da jedan dan do posla vozimo mi, a drugi dan on. Tako potrošimo duplo manje goriva, što je velika olakšica za budžet. Takođe, uvek gledamo da svuda krenemo ranije, kako bismo izbegli brzu vožnju u žurbi, a brza vožnja znači i veća potrošnja goriva. Što se tiče sipanja goriva, i tu nam je Janko otkrio bitnu caku. Gorivo je najbolje sipati kasno uveče ili rano ujutro kada su najniže temperature, jer je tada gustina goriva veća, pa rezervoar bude puniji. Najbolje je sipati gorivo kada je rezervoar dopola pun. Iz gepeka smo izbacili nepotrebne stvari koje smo držali tu za svaki slučaj, a nikada nisu zatrebale, pošto i težina auta utiče na potrošnju - savetuju Petrovići.

Inače, ima tu još korisnih caka za uštedu goriva. Retko ko zna da je takođe veoma bitno da se mudro barata sa menjačem. Vozač koji tog jutra vozi treba da se trudi da broj obrtaja drži u optimalnoj granici. Ako taj broj znatno opadne, onda treba da se smanji u manji stepen prenosa. A takođe, ukoliko broj obrtaja raste, menjač treba da se prebaci u veći stepen prenosa i upravo tako se izbegava veće trošenje goriva.  

Račun za struju je predstavljao najveći problem, pa je ova porodica pronašla nekoliko efikasnih načina kako i tu da uštedi:

- Prestali smo da koristimo klasičan računar, i sada samo koristimo laptop uređaj jer troši znatno manje energije. Mašinu za veš palimo samo kada je napunimo do kraja i izbegavamo iskuvavanje, sasvim je dovoljno prati na nižim temperaturama od 40 i 60 stepeni. Kada odlazimo na put, obavezno isključujemo sve električne uređaje iz struje, što takođe doprinosi smanjenom računu. Čim primetimo da se u frižideru stvara led, otapamo ga, jer, verovali ili ne, pojavom leda kompresor radi duže i tako troši više struje. Ručak gledamo da skuvamo za dva ili tri dana, a u toku kuvanja šerpe držimo poklopljene. S obzirom na to da smo mi velika porodica, bojler uvek mora da bude uplaljen kako bi svi u svakom trenutku imali toplu vodu, ali oni koji žive sa manje članova će dosta novca uštedeti ako bojler pale po potrebi. Grejač bojlera ne bi trebalo da bude na maksimumu jer se tako stvara kamenac, pa onda slabije greje i troši više struje. Još jedan lak način za uštedu kada je bojler u pitanju je kupovina izolacione navlake. Pri svakom napuštanju kuće gasimo sva svetla, a obične sijalice smo zamenili neonkama koje manje struje troše, a traju duže - kažu Petrovići, pa otkrivaju na koji način su uspeli da smanje račun za vodu:

- Račun za vodu nam je 65% manji od kako smo nabavili novo, manje kazanče, koje u jednom mlazu potroši samo šest litara vode, dok je staro trošilo od 13l do 19l. Promenili smo i filtere na slavinama, a ova promena koja vam deluje beznačajno može da sačuva 10-50 odsto ukupne potrošnje vode! U toku pranja zuba zavrćemo slavinu, odvrćemo je samo kada treba da isperemo usta.

Ova porodica inače zna za još jedan trik koji štedi energiju i održava toplotu, posebno zimi. 

- Roletne uvek spuštamo u večernjim satima. Tako sprečavamo da toplota izlazi iz kuće.

Inače, Petrovići znaju za još jedan trik, a to je da je bitno čak i - pažljivo čistiti ekrane. Caka je u tome da se ne bacaju pare na skupe proizvode za čišćenje LCD ekrana. 

- Kupujemo destilovanu vodu, nju sipamo u malu bocu za raspršivanje, ali ne prskamo direktno ekran, već mekanu, suvu, pamučnu krpu. Ekran se čisti brzim, kružnim pokretima, a krpa se pritiska samo onoliko koliko treba da dodiruje ekran ili monitor.  

U domaćinstvu gde ima više dece, kao što je slučaj kod Petrovića, nasleđivanje garderobe je potpuno normalna stvar koja štedi novac. Stvari koje prerastu sva deca možete prodati na sajtovima za grupnu prodaju.

Pažnja se u ovom domu obraća i u nabavci, a posebno tokom kupovine slatkiša za decu. 

- Trudimo se da uvek imamo za sve, da deci ne zakidamo na sitnim zadovoljstvima. Kada im kupujemo slatkiše, trudimo se da uzimamo one koje su zdravije, a izdašnije. Na primer, u "kinder jajetu" ima mnogo manje čokolade nego u klasičnoj čokoladi. Naravno, izuzetke pravimo kada nešto deca baš žele. Ali isto tako, svesni smo da su domaći kolači daleko ukusniji i zdraviji, ali i jeftiniji, a trudimo se da ih iz istih razloga forsiramo da jedu voće.

A verovali ili ne, čak i odlaganje hrane ima udela u potrošnji električne energije. 

- Sve namirnice čuvamo u plastičnim činijama sa dobrim poklopcem koji im čuva svežinu. Meso, ali i sezonsko voće i povrće kupujemo na akcijama, i tako namirnice odlažemo. A hranu kao što je pirinač, palenta, testenina, sve nam to stoji u vakum posudama. Nismo se pokajali što smo novac utrošili na te posude, jer je to zaista pametna investicija. 

Petrovići već duže vreme žive na ovaj način, poštujući sve gorenavedeno, a prijavili su se i za gorepomenute subvencije i primetili su ogromno rasterećenje u kućnom budžetu. Računi su se drastično smanjili, a oni sada imaju više novca za neke druge potrebe. 

Subvencije za mere energetske efikasnosti kroz program Vlade Srbije iznose do 50% za primenu maksimalno dve pojedinačne mere (npr. zamena prozora i ugradnja kotla na gas), odnosno do 65% za primenu paketa mera (npr. zamena prozora i vrata, izolacija krova, kotao na biomasu i solarni paneli).

U okviru zajedničkog projekta, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat "Bolja energija" vas savetuju kako da uštedite energiju i platite manje svoje račune.

USAID-ov projekat ‘Bolja energija’ nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje stanovništvo, već i da kroz implementaciju pilot projekata uspostavi nove, održive modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji. 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading