struja
Foto: Alo/Alo/Vladimir Markovic

Stambene zgrade su jedan od najvećih potrošača električne energije u zemlji, jer troše trećinu ukupne energije.

Siniša Čađo je rekao, na početku treće godine petogodišnjeg projekta "Bolja energija", da su obišli veliki broj lokalnih samouprava širom Srbije i razgovarali sa građanima i lokalnim vlastima.

- Građanima pojmovi poput bolja energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije nisu na radaru, ali se situacija promenila. Građani sada pitaju kako mogu da ostvare uštede, kome treba da se obrate za utopljavanje zgrada. Ohrabreni smo da smo na pravom putu i da ćemo ostvariti rezultate. Doskora je prekidač bio struja, a grejanje drvo - kaže Čađo.

Još energetskih centara

Čađo najavljuje da je u planu digitalizacija procesa za ostvarivanje uštede električne energije, što bi građani mogli da imaju na raspolaganju.

Naglašava takođe da je ove godine planirano otvaranje još energetskih centara širom Srbije, poput nedavno otvorenog centra u Kuli.

- Lokalne samouprave su same počele da planiraju energetske centre, bez traženje pomoći USAID-a, što znači da postoji interesovanje - poručuje Čađo.

Šta je energetski kalkulator

Branimir Kalanj, govoreći o "energetskom kalkulatoru", kaže da je reč o softverskom proizvodu koji je razvijen s ciljem da građanima pomogne u donošenju odluka o investicionim merama koje treba da sprovedu u svojim objektima.

- Građani mogu na jednostavan način da dođu do informacije kojoj energetskoj klasi pripadaju, koje su mere koje treba da sprovedu i koliko to košta. Mogu da urade simulacije i da dobiju koliko treba da se investira, kakva je mesečna rata i za koliko vremena se uloženo vraća - objašnjava Kalanj.

Kako možemo da uštedimo

Metode štednje se mogu podeliti u dva dela.

Kalanj objašnjava da u prvom neinvesticionom delu građani moraju da nauče kako da se odnose prema energiji, odnosno da energiju troše samo koliko je nužno.

- Naučimo se da gospodarimo energijom. To je prvi korak - poručuje Kalanj.

Prema njegovim rečima, drugi korak su investiciona ulaganja, a smernice za to mogu da pronađu upravo na "energetskom kalkulatoru".

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading