DOBRE VESTI! Manji računi ta struju za trećinu građana Srbije, a evo koji su uslovi
Foto: Pixabay

Novom uredbom, čije donošenje se očekuje krajem ovog ili tokom drugog kvartala ove godine, administrativno će biti povećan broj energetski ugroženih kupaca.

"Umesto sadašnjih oko 70.000 ubuduće ovakve povoljnosti moći da koristi tri puta veći broj domaćinstava, i na taj način će sniziti račune i za električnu i toplotnu energiju ili za gas", najavio je danas pomoćnik ministara rudarstva i energetike Zoran Ilić.

On je gostujući na RTS-u rekao da je Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa Svetskom bankom uradilo analizu koja je pokazala da će gotovo 200.000 domaćinstava steći status energetski ugroženog kupca, kao i da nova uredba proširuje to pravo na korišćenje toplotne energije.

"Svi socijalno ugroženi građani, primaoci dečjeg dodatka i drugih socijalnih naknada, moći će da steknu status energetski ugroženog kupca. Uveli smo i novi osnov, zdravstveni kriterijum, prema kome ukoliko imate člana domaćinstva koji zbog bolesti mora da bude stalno priključen na aparate i neophodna mu je električna energija za održavanje u životu, takvo domaćinstvo bez obzira na materijalni status Elektrodistribucija neće isključiti sa sistema", objasnio je Ilić.

Osnov za smanjenje računa

Predlogom uredbe, kako je dodao, utvrđena je granica prihoda domaćinstva do koje se može steći status energetski ugroženog kupca. Za domaćinstva sa jednim članom sada iznosi 15.115 dinara, a planirano je povećanje na 18.258 dinara. Za domaćinstva koja imaju šest i više članova, sa 36.338 dinara planirano je povećanje na više od 70.000 dinara.

"Prošle godine je 68.120 domaćinstava iskoristilo pravo za umanjenje računa i ovom uredbom omogućavamo da veći broj njih snizi račune, ali ne samo za električnu energiju ili gas, kako je do sada bio slučaj, već i za toplotnu energiju", rekao je Ilić.

Komentari (0)

Loading