Dubravka Đedović Handanović
Foto: Printscreen/Ministarstvo rudarstva i energetike

Tokom posete Smederevu, ministarka je obišla i radove na rekonstrukciji nadzemne niskonaponske distributivne mreže i učestvovala na tribini „Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh“.

„Smederevo je jedna od 131 lokalne samouprave u Srbiji koje su letos dobile sredstva od Ministarstva za program podrške energetske sanacije kuća i stanova i danas smo uručili više od 80 ugovora za građane koji su se do sada prijavili. Do sada je već 145 domaćinstava iz Smedereva dobilo subvencije države za energetsku efikasnost i najveći broj njih iskoristio je sredstva za zamenu stolarije, dok su neka domaćinstava ugradila solarne panele za sopstvenu proizvodnju električne energije i postali kupci proizvođači. Pozivam sve zainteresovane građane Smedereva da se prijave za subvencije države za energetsku efikasnost s obzirom da je javni poziv i dalje u toku“, rekla je ministarka i dodala da je u ovoj godini izdvojeno oko 50 miliona dinara za ulaganja u energetsku efikasnost u domaćinstvima u Smederevu, što je skoro 10 miliona dinara više nego u prethodnoj godini.

Dubravka Đedović Handanović

Ministarstvo rudarstva i energetike

 

Ministarka je ukazala da svaka mera energetske sanacije od zamene prozora i vrata, poboljšanja izolacije, zamene kotlova, ugradnje solarnih panela pomaže u smanjenju potrošnje energije i poboljšanju kvaliteta životne sredine.

„Građani koji istovremeno sprovode više od jedne mere mogu da dobiju subvenciju države do čak 65 odsto ukupne vrednosti energetske sanacije. Investiranjem u energetsku efikasnost povećavamo komfor življenja, bolje upravljamo našim kućnim budžetima, štitimo životnu sredinu i napredujemo ka većoj energetskoj nezavisnosti“, rekla je Đedović Handanović.

Dubravka Đedović Handanović

Ministarstvo rudarstva i energetike

 

Đedović Handanović u Smederevu je učestvovala i na jednoj od 10 tribina u okviru saradnje Ministarstva rudarstva i energetike i projekta „Bolja energija", na kojima se građani informišu o proceduri prijavljivanja za subvencije koje dodeljuje država, koristima od povećanja energetske efikasnosti, kao i o olakšicama za električnu energiju, gas i toplotnu energiju. „Za zamenu prozora i vrata građani mogu da uštede oko 20 odsto energije potrebne za grejanje, a 30 odsto postavljanjem termičke izolacije spoljnih zidova.

Zamenom kotlova, kamina ili peći energetski efikasnijim kotlom na biomasu ostvaruju se uštede od oko 30 odsto primarne energije, dok se postavljanjem solarnih panela može zadovoljiti deo potreba za energijom iz sopstvene proizvodnje“, rekla je ministarka i naglasila da je do sada energetski sanirano 20.000 domaćinstava i da je u saradnji sa Svetskom bankom obezbeđno 50 miliona dolara za energetsku sanaciju oko 50.000 domaćinstava u narednih nekoliko godina.

Dubravka Đedović Handanović

Ministarstvo rudarstva i energetike

 

Obilazeći radove na rekonstrukciji nadzemne niskonaponske distributivne mreže, ministarka je rekla da „Elektrodistribucija Srbije“ u celoj Srbiji  ulaže 180 miliona evra u distributivni  sistem, što je najveće ulaganje u poslednjih nekoliko decenija.

„U Smederevu se od jula izvode intenzivni radovi na rekonstrukciji nadzemne niskonaponske distributivne mreže vrednosti više od 120 miliona dinara. Zamenjeni su dotrajali drveni stubovi betonskim i povećana je prenosna moć provodnika što će unaprediti pouzdanost snabdevanja električnom energijom u ovom kraju i rešiti dugogodišnje probleme u snabdevanju, ali i omogućiti priključke za veći broj korisnika što je važno i zbog daljeg razvoja poljoprivrede i turizma u ovom kraju“, rekla je ministarka.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading