Telekom sa velikim uspehom pokrenuo Fond za finansiranje startapova: Srpska pamet za 21. vek!
Alo

Srbija ima ogroman potencijal u IT industriji, ima mlade pametne i obrazovane ljude, država je stvorila odlično okruženje za razvoj digitalnih tehnologija, otvoreno je pet naučno-tehnoloških parkova, stalno dolaze najveće svetske kompanije, a uspešno pokretanje i postojanje Fonda za finansiranje startapova daće dodatni zamah ovoj industriji. 

Ovo su poručili generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić i direktor TS Venture Fonda Davor Sakač u gostovanju na TV Prva.

- Nadamo se da će naš Fond dodatno povećati broj inovativnih startapova u Srbiji, kao i ukupan izvoz srpske IT industrije, koji već obara sve rekorde. IT industrija je najveća razvojna šansa Srbije u 21. veku, jer je to sfera u kojoj i male zemlje mogu da postanu veliki svetski igrači - izjavio je Vladimir Lučić.
Kako je naglasio, Telekom i njegov Fond imaju želju da sa mladim uspešnim ljudima iz naše zemlje u ne tako dalekoj budućnosti dođu do novih aplikacija, softverskih rešenja, koje će biti uspešne na svetskom nivou, a da svi znaju i pričaju da su potekle iz Srbije.

Prvi konkretni korak je napravljen ranije ove nedelje, kada je promovisana prva investicija TS Venture Fonda u neki startap. U pitanju je firma Ota Sync, sa inovativnim digitalnim projektom iz oblasti turističke industrije i sa globalnim potencijalom. TS Fond je u njihovu ideju uložio 100.000 evra, 125.000 su dala fizička lica, takozvani “anđeli investitori”, a još 25.000 evra jedan fond iz Estonije.

Davor Sakač je objasnio da TS Fond investira u tehnološke digitalne inovacije, koje imaju globalan komercijalni potencijal za razvoj. 
- Ovo je prvi fond takve vrste ne samo u Srbiji već u ovom delu Evrope.

Procedure i pripreme da profunkcionišemo u punom kapacitetu trajale su godinu dana, a u isto vreme u startap zajednici je promovisan Fond i trajalo je prijavljivanje. Takođe, napravili smo međunarodni tim, gde su naši i inostrani stručnjaci sa bogatim iskustvom u pokretanju i razvoju najuspešnijih startapova vrednih više milijardi dolara. Svakom detalju smo pristupili maksimalno ozbiljno i odgovorno - rekao je  Sakač.

Prijave stalno otvorene

TS Venture Fond u ovom trenutku privodi kraju pregovore o investiranju sa još dva startapa, a otvaraju se sa još jednim. Ne postoji rok za prijavljivanje, koje je stalno otvoreno. Na internet sajtu Fonda postoji formular za inicijalnu prijavu, nakon čega će podnosioci biti kontaktirani, pa sledi serija detaljnih razgovora i konsultacija sa stručnjacima Fonda. Svako ko misli da ima inovativnu IT ideju sa međunarodnim tržišnim potencijalom treba da se javi! 

U narednih pet godina Telekom će u ovaj fond uložiti 25 miliona evra, ali taj budžet biće još veći zbog saradnje sa drugim investitorima.

Vladimir Lučić je naglasio da, paralelno sa razvojem TS Venture Fonda, Telekom stvara jake veze sa američkim i izraelskim investicionim fondovima, koji imaju još veće kapacitete jer, kada se početna investicija pokaže uspešnom, onda su u “srednjoj fazi” potrebna mnogo ozbiljnija, finansijski izdašnija, sredstva.

- Budućnost Srbije su mladi, pametni i kreativni ljudi sa hrabrim inovativnim idejama, a mi smo tu da ih iz sve snage podržimo - poručio je Lučić.




 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading