novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Podsećanja radi, prošle godine za tu namenu izdvojeno je tri miliona dinara, a pravo je ostvarilo 17 mladih preduzetnika sa teritorije našeg grada, dok je u 2022. godini, kada je po prvi put raspisan ovakav konkurs za koji je, takođe, izdvojeno tri miliona dinara, uslove konkursa ispunilo i sredstva dobilo 16 mladih.

Kako stoji na portalu grada Zrenjanina, program dodele bespovratnih sredstava za ekonomsko osnaživanje mladih, ove godine kao prioritet ima podršku omladinskom preduzetništvu jer ono predstavlja veliki ekonomski potencijal, izvor novih zapošljavanja, a entuzijazam i energija mladih pokretačka su snaga razvoja privrede i društva.

Opšti cilj ovog programa je sistemsko unapređenje preduzetništva među mladima, direktna podrška realizaciji njihovih preduzetničkih ideja u prvim fazama poslovanja, kao i razvoj preduzetničkih sposobnosti i kapaciteta kod mladih.

Krajnji cilj Programa je povećanje svesti o važnosti omladinskog preduzetništva, kao i ostvarivanje značajnije uloge mladih preduzetnika na tržištu rada kroz razvoj njihovog poslovanja, zapošljavanje većeg broja ljudi i ostvarivanje većih i održivih prihoda.

Sredstva su namenjena:

za subvencionisanje troškova za ulaganje u nabavku mašine/opreme/ specijalizovanog alata,
za subvencionisanje troškova za nabavku repromaterijala,
za subvencionisanje troškova za nabavku računara i računarske opreme.

Sredstva se odobravaju:

1. za nabavku mašine/opreme/ specijalizovanog alata u visini od najmanje 50.000,00 dinara do najviše 200.000,00 dinara, odnosno do 75 odsto od fakturne (kupovne) vrednosti sa PDV-om i bez zavisnih troškova nabavke, usluga instalacije, obuke za korišćenje i slično;

2. za nabavku repromaterijala u visini od najmanje 30.000 dinara do najviše 150.000 dinara, odnosno do 75 odsto od fakturne (kupovne) vrednosti sa PDV-om i bez zavisnih troškova prevoza i tako dalje;

3. za nabavku računara i računarske opreme u visini od najmanje 50.000,00 dinara do najviše 200.000,00 dinara, odnosno do 75 odsto od fakturne (kupovne) vrednosti sa PDV-om i bez zavisnih troškova nabavke, usluga instalacije, obuke za korišćenje i sl.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading