Postavljeni šipovi
Foto: Alo/Alo

Kao što smo i obećali, na gradilištu u Surčinu, počelo je postavljanje šipova za izgradnju EXPO kompleksa. Naime, za potrebe realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027 počinje izgradnja sedam hala – Univerzalne hale multifunkcionalnog karaktera i šest izložbenih hala. Hale su raspona 45m+45m, osim Univerzalne hale koja je raspona 90 metara. Dužina hala iznosi 130 do 140 metara.

U prvoj fazi radovima je obuhvaćena izgradnja temelja hala, odnosno izvođenje šipova, naglavica i temeljnih greda. Na projektu su predviđeni šipovi prečnika 800mm, ukupno 1.647 komada. Šipovi su dužine 10 do 18m, a projektom je planirano da se za potrebe izgradnje hala izvede oko 27.500 m’ šipova.

 

Započeti su radovi na Univerzalnoj hali, a uskoro se planira paralelizacija radova i na susednoj hali broj 3. U sklopu prve faze, za sve hale se predviđa utrošak oko 28.000 m3 betona i 3.200 tona armature.
 
Radovi na EXPO gradilištu se odvijaju po predviđenoj dinamici i planu. Nemamo vremena za gubljenje i svesni smo posla i odgovornosti koja nam je dat, jer sve mora biti završeno do kraja 2026. godine.
 
Srbija će tokom EXPO izložbe 2027. godine biti centar sveta, domaćin za više od sto zemalja i više od 2,6 miliona posetilaca, a EXPO će biti kruna razvoja Srbije i dokaz koliko se naša zemlja promenila na bolje i napredovala, napisao je ministar Mali na Instagramu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading