noavc
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Za razliku od prošle godine, kada je za aktivne mere zapošljavanja izdvojeno 6,85 milijardi dinara, zahvaljujući čemu je u direktne finansijske mere uključeno blizu 18.000 nezaposlenih, od čega 2.000 osoba sa invaliditetom, u 2024. godini budžet Nacionalne službe za zapošljavanje „teži” je za 900 miliona dinara.

Za te namene ove godine izdvojeno je ukupno 7,75 milijardi dinara. Pored toga, značajnu ulogu imaju i gotovo sve lokalne samouprave, kao i AP Vojvodina, koje iz svojih budžeta izdvajaju dodatna sredstva za realizaciju lokalnih i regionalnih planova zapošljavanja – ukupno u iznosu od 900 miliona dinara.

Nezaposlenima, kojih je na evidenciji inače oko 387.000, što je manje za oko 10 odsto u odnosu na isti period lane, i ove godine biće na raspolaganju različiti programi obuka, na zahtev poslodavaca i za tržište rada, potom programi sticanja praktičnih znanja i funkcionalnog obrazovanja... Takve obuke su mahom namenjene teže zapošljivim kategorijama.

– Ukupan broj nezaposlenih bez kvalifikacija i niskokvalifikovanih koji se nalaze na evidenciji NSZ je 137.183. To čini blizu trećine, odnosno 35,5 odsto, od ukupnog broja nezaposlenih – navode u NSZ.

Jedan od vidova državne pomoći za ovakav tip nezaposlenih su obuke za potrebe tržišta rada. Cilj ove mere je podizanje nivoa kompetentnosti, konkurentnosti i zapošljivosti nezaposlenih kroz sticanje dodatnih znanja i veština za obavljanje poslova u okviru stečenog ili novog zanimanja.

– Planirane obuke u 2023. godini će se realizovati u prvoj polovini 2024. godine. Priliku za sticanje kompetencija polaznici će steći uključivanjem u obuke za stolare, zidare, rukovaoce viljuškarom, geronto-domaćice, zdravstvene negovatelje, izrađivače pica, obavljanje poslova manikira i pedikira i druge obuke... – nabrajaju u NSZ.

Inače, u katalogu obuka za tržište rada, a koji se odnosi na nezaposlene, kao i na nezaposlene sa invaliditetom, ali i na one bez završene srednje škole i one koji završavaju osnovno obrazovanje, ima mesta za 1.200 kandidata. Za obuke iz oblasti programiranja, zatim ličnih usluga, poput manikira ili pedikira, vlada najveće interesovanje nezaposlenih u Srbiji. Najveći broj polaznika se, kako se navodi u katalogu, uključuje u obuke iz oblasti ekonomije (vođenje poslovnih knjiga) i marketinga (obuka za digitalni marketing).

Kada je reč o sticanju praktičnih znanja – kroz zasnivanje radnog odnosa, lica se osposobljavaju za obavljanje konkretnih poslova u trajanju od tri meseca kroz rad u neposredno prisustvo mentora radi sticanja praktičnih znanja i veština. U NSZ navode da su se tokom 2023. polaznici osposobljavali za poslove pomoćnih kuvara, pekara, stolara, pomoćnika automehaničara... Tu su i obuke na zahtev poslodavca, a mera podrazumeva sticanje praktičnih znanja i veština za obavljanje konkretnih i specifičnih poslova kod poslodavca kroz obrazovni model. Nakon završetka obuke, najbolji polaznici zasnivaju radni odnos kod poslodavca. Tokom prošle godine polaznici su se obučavali za poslove šivača, kuvare, radnike za izradu drvne galanterije, magacionere...

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading