RASTU ZAHTEVI ZA NAKNADE ZA NEZAPOSLENE Efekti će se tek osetiti
Foto: Shutterstock/Shutterstock/Svetlana Lukienko

Početni zahtevi za novčanu naknadu za nezaposlene, porasli su za 5.000, na 245.000 za nedelju dana, prenosi Rojters. Ekonomisti su planirali da će biti oko 240.000 zahteva tokom prošle nedelje.

Jedan od razloga za porast ovih zahteva jeste da su tokom prolećnog raspusta pojedino pomoćnih osoblje ostalo bez posla u nekim školskim okruzima, a sa druge strane pojedinci koji su naglo otpušeni u tehnološkom sektoru, uveliko su potrošili svoju otpremninu.

Iako je trenutno zatišije na tržištu rada, zahtevi za naknadu ukazuju na to da zaposlenost i dalje je na visokom nivou, što ne sprečava Federalnim rezervama da još jednom podignu kamatne stope sledećeg mese FED-ova bež knjiga opisala je dobitke na tržištu rada kao "umereno ublažene", što zapravo znači smanjenje stope rasta zaposlenih u aprilu, jer su neki okruzi prijavili sporiji rast u odnosu na prethodne izveštaje.

Takođe, navedeno je da su neki kontakti izveštavaju da je tržište rada promenljivo, napominjući da je manji broj kompanija prijavilo masovna otpuštanja koje su činile podskup najvećih kompanija.

I ako, FED-ova bež knjiga je izvestila da su neki okruzi primetili da su banke pooštrile kredinte standarde, to još uvek nije vidljivo u ekonomskim izveštajima, uključujući i zahteve. Strožiji kreditni uslovi, uglavnom utiču sa zaostatkom na ekonomiju.

Ekonomisti očekuju da će se efekti osetiti u narednim mesecima, kao i da se očekuje recesija u drugoj polovini godine. Podaci o zahtevima za naknadu pokrivaju period tokom kojeg je vlada ispitivala domaćinstva u vezi sa neagrarim delom aprilskog izveštaja o zaposlenosti, ali se oni nisu bitno promenili između marta i aprila.

U martu je otvoreno oko 236.000 radnih mesta, što je duplo više od onoga što je potrebno da bi se održao rast u radno sposobnoj populaciji.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading